На много хора се случва след лятната почивка да изпаднат в депресия, когато се завърнат в ежедневието си. При други отнема известно време да се пренастроят от пасивност и отдих към активност и работа. Ще разгледам и двете ситуации, защото са различни и начините за справяне - също.

Ако връщането към обичайните ви ангажименти и бит след ваканцията ви потиска, прави ви депресивни и вяли, това подсказва, че нещо в живота ви не е наред и ваканцията е била по-скоро бягство от реалността, отколкото време за отмора и презареждане на батериите. В такъв случай е важно да отделите време и да помислите какво в реалността, която е около вас ви притеснява и как може да промените тази ситуация. Работа, личен живот, социална среда, здраве – кое не е наред?

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Често се случва да инвестираме енергията си в компенсиране или бягство от проблемите ни, вместо в решения и подобряване на статуквото.
Разведряването и почивките са хубаво нещо, когато са част от естествения ритъм на активност и пасивност, на който се подчинява цялата вселена, но не и ако са начин да загърбим болките и терзанията си, защото те няма да се изпарят така.

Депресията, както и всички останали нездрави състояния, имат една основна функция в живота ни и тя е да ни кажат: „Спри за момент и си обърни внимание! Нещо с теб не е наред, трябва да се погрижиш за себе си, да смениш посоката, да промениш нещо!“ Ако ви е трудно да се справите сами – потърсете помощ, но не се оставяйте на инерцията, защото проблемът ще се задълбочи.

Втората ситуация е естествена и нормална. На организма ни му отнема време да смени ритъма си, да премине от състояние на отпуснатост към динамика. Колкото по-плавно се извършва един преход, толкова по-малко стрес предизвиква. Дайте си време да се настроите, не се хвърляйте през глава в ангажиментите си, а постепенно завъртайте колелото.


Ето и няколко техники/стратегии за пълноценно и здравословно ежедневие:

1. Отделете 30 минути сутрин, за да се заредите с нещо положително. Както е казал народът : „Денят се познава по сутринта“. Сипете си кафето или чая в красива чаша, пуснете си любима песен, спрете поглед върху нещо, което ви кара да се усмихвате, погрижете се за тялото си – гимнастика, душ, козметика...

2. Почивайте качествено. Ако усетите, че сте се претоварили, че блокирате и не можете да се справите с нещо, откъснете се за момент, сменете фокуса си за 10 минути, направете нещо, което ви носи радост и удоволствие. След края на работния ден се опитайте да се разтоварите – разходка, среща с приятели, хубав филм…

3. Търсете начин да прекарвате поне 20 минути на ден със себе си – останете в покой и опитайте да чуете вътрешния си глас. Какво казва тялото ви, как се чувства, от какво има нужда. А душата?

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
4. Хранете сетивата си – кожата ни се нуждае от ласка и грижа, очите от красиви гледки, слухът от приятни звуци, качествена храна за вкуса ни и аромати за обонянието ни.

5. Не забравяйте физическата активност. Съвременният начин на живот е все по-заседнал и това се отразява зле на тялото и психиката ни. Движението подпомага функциите на всичките ни органи, енергизира и създава тонус, способства оросяването на мозъка, освобождава напрежението.

6. Подбирайте храната си. Когато се храним ние не просто удовлетворяваме глада, а изпращаме енергия и определени вещества до всяка наша клетка. Затова е важно какво ще поднесем на организма си.

7. Изразявайте топлите си чувства – любовта е най-големият лечител. Намирайте време да се радвате, да се смеете, да оцените хубавото в живота ви. Положителните емоции водят до повишаване на ендорфина в тялото ни, а това подсилва имунната ни системи и ни прави по-здрави в най-прекия смисъл на думата.

8. Споделяйте болките и отрицателните си преживявания. Негативните емоции не е добре да се задържат, защото ни интоксикират – буквално и преносно.

9. Опитайте се да заспите с красива картина в главата си – природна гледка, приятен спомен, мечта …

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
10. И най-важното – бъдете себе си! Най-много ни изтощава и амортизира предателството спрямо собствената ни същност – маските, стремежът да „изглеждаме“, вместо да „бъдем“, незачитането на потребностите ни, потискането на душата ни. Обичайте се и се приемайте такива, каквито сте!