Никоя от нас не иска да усеща умора. Водени от силното си чувство за съзидателност, всички искаме да бъдем дейни с всеки следващ ден. 

#Подгответе тялото си за сън
Тя е от изключително значение, за да може то да се отпусне напълно и да си осигурите пълноценен сън. За целта отделете час свободно време преди нощния сън, в който да си вземете топла релаксираща вана, да почетете книга или да послушате успокояваща музика.

#Създайте уютна атмосфера в спалнята
Превърнете я в райско кътче, което да ви предразполага да се отпуснете пълноценно и да забравите всички тревоги. Благоуханието на рози или хризантеми също ще окаже успокояващо въздействие върху нервната система. Освободете спалнята от присъствието на компютри, лаптопи, телефони и т.н., тъй като е доказано, че подобни устройства, дори и изключени, облъчват атмосферата с радиовълни, които пречат на съня.

#Дръжте спалнята си по-прохладна
Изследвания сочат, че за да заспим при по-висока температура, ни е нужно повече време, тъй като топлината действа като пречка на съня. Ето защо поддържането в спалното помещение на температура между 18°С и 24°С ще помогне за подобряване на вашия сън. Може също така да опитате и с по-лека завивка или с отворен прозорец.

#Вслушвайте се в тялото си
Не пренебрегвайте гласа на тялото си. То най-добре знае в кой момент се нуждаете от сън и в кой – не. Почувствате ли изведнъж умора, легнете си, оставете филма за следващата вечер. Сексът също може да почака до утре. По-важното е да се вслушвате в потребностите и нуждата на организма си от почивка и сън и да му я доставите на момента.

#Разходете се
Ако 30 минути, след като сте си легнали, сънят все още се бави, станете и се разходете из къщи, след което се върнете в леглото. Направете същото и ако се събудите по средата на нощта и се борите с безсънието поне 20 минути. Тази тактика действа успокояващо и ще ви помогне да заспите веднага.

#Не се тревожете за съня си
След като си легнете, не занимавайте съзнанието си с мисли от типа: "Сега ще заспя ли", "Колко време ще ми отнеме, докато заспя", "Утре трябва да ставам рано, затова се надявам сега да заспя веднага" и т.н. Колкото повече мислите за това, толкова по-трудно ще заспите.

#Чаша топло мляко или банан са добра идея преди сън
Специалистите твърдят, че обезмасленото топло мляко и бананите са едни от най-добрите помощници за добрия сън. Тези продукти включват в състава си вещества, които помагат на организма по-лесно и бързо да се успокои и отпусне.

#Избягвайте кофеина и захарта шест часа преди лягане
Консумацията на продукти, включващи в състава си кофеин и/или захар, през по-късните часове на деня е доказано, че води до трудно заспиване и да нарушаване спокойствието на съня. Същото се отнася и за консумацията на алкохол.

#Сложете в спалнята си лавандула
Върху нощното си шкафче поставете няколко стръкчета свежа или сушена лавандула. Билката действа изключително успокояващо и отпускащо. Няколко (но не повече от 3-4) капки лавандулово масло върху възглавницата също помага за добрия сън. Бъдете внимателно, защото ако прекалите с тях, рискувате силният лавандулов аромат да ви разсъни още повече.

#Спете на тъмно
Уверете се, че стаята ви е толкова тъмна и тиха, колкото е възможно. Помислете и за още една инвестиция в лицето на маска за очи и тапи за уши, ако е необходимо. Добре е също така да изключите дигиталните устройства, тъй като те излъчват електромагнитни вълни, които разсънват.

#Избягвайте преработените храни
Те са пълни с изкуствени добавки, изкуствени есенции и консерванти, които се явяват пречка към естествените цикли на съня, както и на процеса на събуждане на организма. Затова естествени храни, като плодовете и зеленчуците, ще помогнат на организма да се настрои към биологичния си ритъм и така да си набави необходимата му и пълноценна доза здравословен нощен сън.