Рекламиран като безопасен психостимулант, шоколадовият прах за смъркане "Coco Loko" може да бъде опасен за здравето, причинявайки инфекции, запушване и проблеми със синусите.

Въпреки, че все още не е одобрен от Агенцията за храните и лекарствата в САЩ, прахът за смъркане на 29-годишният предприемач Ник Андърсън вече се продава дори от онлайн магазини като Amazon срещу 19,99 долара.

Шоколадовият прах стимулира притока на ендорфини и серотин в мозъка, като повишава енергията, еуфорията и концентрацията, а действието му продължава между 30-60 минути.

Основната съставка на шоколада за смъркане е какао на прах, което има ниско съдържание на мазнини и захари, но съдържа съставки в големи количества, които са характерни за енергийните напитки - таурин, гинко билоба, гуарана и женшен. 

"Прахът не трябва да се смърка през носа в никакъв случай, защото съдържа захар. Отлаганията, който най-вероятно ще образува, ще блокират назалните канали и ще попречат на синусите да изпълняват функциите си, което ще се отрази и върху функционирането на белите дробове", алармира д-р Джордан Джоузефсън от американската "Lenox Hill Hospital".