Здравословният сън помага за подобряване на паметта, намалява риска от възпаления и изостря вниманието. Ето още една скрита полза - хората, които спят по осем часа, изпитват повече оргазми по време на секс, според сексуалният терапевт и автор д-р Лори Минц.

Сънят и сексът при жените

Здравословният нощен сън може да увеличи интереса към секса. Проучване от 2015 г., проведено от Медицинското училище в Университета на Мичиган, установява, че дамите, които спят по-дълго, имат по-силно сексуално желание на следващия ден.

Всеки един час сън увеличава шансовете на нежния пол за секс с партньора им с 14%. Отпускането и възбудата също са повлияни положително от добрия сън. Жените често балансират между работа и деца. А натрупаната умора и стрес започват да оказват негативно влияние върху интимния им живот.

В такива случаи е хубаво любовните ласки да се случват през деня, а не през нощта, когато вече са прекалено уморени. И най-важният съвет на сексуалния терапевт е: "Правете го". Не трябва да се чака спонтанна възбуда или да се отчайвате, че нещо не е наред с вас, ако не я изпитвате. Не е нужно първо да сте възбудени, за да правите секс. Просто обърнете уравнението и мислете как след това ще се чувствате значително по-добре, защото ще се освободят множество хормони.

Сънят и сексът при мъжете

Липсата на сън повишава нивата на хормона на стреса кортизол. Това значително влияе върху либидото при силния пол. Изследване от Университета в Чикаго показва, че мъжете, които спят четири часа, отделят по-малко полови хормони от тези, които са спали двойно повече.

Проблемът идва от това, че кортизолът и тестостеронът работят един срещу друг. Високите нива на тестостерон помагат да се намалят телесните мазнини, да се изградят мускули и да се поддържа високо либидо. А кортизолът действа напълно противоположно. Той предизвиква увеличаване на мастната тъкан, както и затрудняване на имунната система. При недостиг на сън се отделя повече кортизол и това може да повлияе на сексуалното желание на мъжа.

Обратната връзка между тях

Нормалният сексуален живот и добрият сън се подпомагат в дългосрочен план. Причината е предимно биологична. След оргазъм тялото освобождава хормона окситоцин. Той придава сънливост, защото противодейства на стреса. Физическите контакти на партньорите по време любовните ласки, също могат да помогнат за подобряване на съня. Интимните докосвания спомагат за понижаване на кръвното и сърдечния ритъм, облекчават болката и засилват връзката между партньорите.

По време на сексуален акт при дамите се увеличават нивата на естроген. Естрогенът спомага за добрия сън. Ефектът при дамите също е дългосрочен. Нивата на естроген намаляват естествено в периода на менопаузата, поради което дамите тогава са по-склонни да страдат от безсъние.

Мъжете, отделят множество хормони по време на еякулация, както и пролактин. Неговите нива са естествено по-високи по време на сън. Животните, инжектирани с пролактин, стават по-уморени.