Лято, плаж, слънце и бикини – такъв е сезонът, а заедно с него идва и въпросът с обезкосмяването. Лятото се стараем най-много да имаме гладка кожа и да не изпуснем дори едно косъмче. Това е нормално, заради онзи страхотен изрязан бански, който сме си купили още през май.

Около 87% от дамите полагат усилия и грижи, за да поддържат тялото си без косми. От тях 60% са се оплакали от поне едно здравословно усложнение в резултат от обезкосмяването и рекордите бият самобръсначките за интимни части.

Гинеколози обясняват пред британския "Independent", че функцията на космите при гениталиите е да играят ролята на предпазител, който да ограничи възможността от замърсяване. Също така те поддържат влажността в областта.

Снимка: iStock

Обезкосмяването е част от нашият живот, но трябва да подхождаме внимателно. Премахването на космите чрез бръснене или кола маска често раздразнява и възпалява космените фоликули, което може да остави микроскопични отворени рани.

Това може да доведе до серия от неприятни малки рани, резки от ножчето на бръснача, зачервяване, мехури и сърбеж. Лошо е когато раздразнението се комбинира с топлата, влажна среда на гениталиите, защото това е щастливо развитие за бактериите...

Това, което можем да ви посъветваме е да поддържате добра лична хигиена и да сте внимателни с обезкосмяването. Не използвайте самобръсначките многократно, дори и да са специални и поддържайте кожата си чиста.

А ако имате подкожни косъмчета, които са се явили в следствие на епилация – оставете ги да се освободят сами и не си причинявайте ранички, особено в интимните зони. Сега вече знаете как.