Този въпрос, също като „Какво искат жените”, тежи като Дамоклиев меч над главите на психолози, сексолози и на много обикновени мъже. Отговорът не е нито е лесен, нито единствен. Причините варират от характерни за романтичните души – „любовта си е отишла и е останала само пепел”, до чисто прагматичното – "просто секс". И ако на този въпрос не можем да отговорим сигурно и категорично, то за друго можем да кажем със сигурност - не бива да съдим никого, ако (преди) ние самите да сме попадали в такава ситуация. 


Най-честата причина, поради която жената се интересува от мъж, който не е постоянният й партньор или законен съпруг, е точно този съпруг. И по-точно промяната в неговото отношение към нея. С течение на времето монотонността на ежедневието взема връх в семейните отношения. Мъжът, свикнал с присъствието на своята половинка, вече не я приема като секси жената, която го е възбуждала и е бунтувала пеперудите в стомаха му. Все по-често в нея вижда домашната помощница, готвачка, чистачка, детегледачка. Все по-често я забелязва край печката, а не в спалнята. Накратко – приема я за даденост, която вече не му е толкова интересна.

Случайното съвпадение на обстоятелствата, често наричано игра на съдбата, също е повод да се стигне до изневяра. Новият Той се появява в точното време, на точното място и пасва като прецизно оформено парченце пъзел в цялата картинка.

И ако случайното съвпадение може да даде само началните искри, то ако с този човек жената намери общи интереси и теми за разговор, има предпоставка отношенията им сериозно да се задълбочат. Фотография, кулинария, пътешествия – все теми, за които Тя не може да говори със собствения си мъж, просто защото него не го вълнуват или е прекалено зает с футбол, коли и мобилни телефони (неговите си теми).

Колкото повече време прекарва жената в офиса, толкова по-симпатичен може й се стори колегата. Изневерите с колеги са едни от най-често срещаните. Средно прекарваме по 7 часа на ден в офиса и най-честите ни контакти са именно с хората там. Постоянното общуване и опознаване постепенно може да се превърне в сближаване от интимен характер.