Sugar dating, или "захарни връзки" - така се наричат отношенията, при които по-възрастният или заможен партньор предоставя малко помощ на този, който е по-млад или финансово нуждаещ се. Трендът е силно развит в последно време най-вече в Латинска Америка.  

В Аржентина приложения за запознанства като Tinder, Happn или Bumble регистрират истински бум. Пандемията и наложеното ограничение в социалния живот са добра предпоставка за това. Някои апликации обаче добавят още малко "блясък" към запознанствата и ги превръщат в т.нар. захарни връзки.

Като цяло това, което се предлага не е незаконно. Един човек се регистрира със снимка и малко информация за себе си, което е характерно за почти всички приложения. Разликата тук е, че някои хора продават своите емоции и отношение. 

Типичният пример за "sugar dating" е момиче, което търси по-възрастен мъж с пари, за бърза среща или връзка. С други думи търси си "захарен татко". Момчетата, разбира се, си търсят "захарна майка".

SugarDaters е най-големият в света сайт за такъв род "сладки" запознанства. 

  • Над 60% от профилите там са на млади жени ("sugar baby"), със средна възраст 22 години.
  • Малко под 30% са момчетата.
  • 4% са "захарните татковци", които искат да бъдат щедри
  • 2% са "захарните" майки

Според SugarDaters, цитирани от най-големия аржентинския вестник Clarin, "захарните татковци" са бизнесмени "с малко свободно време", като в никакъв случай не е задължително да са възрастни мъже. 

Снимка: iStock

Парите не се предлагат за конкретна услуга.

По отношение на социално-културните нива се оказва, че жените, които си търсят "захарни татковци" са добре образовани - завършили са университет или колеж. 

Тези "сладки връзки" не се определят като проституция. Тук не се предлагат пари срещу определена "стока". Вместо това съществува елементът, наречен "финансова подкрепа".

При тези отношения има "емоционална връзка и очаквания", които отсъстват в проституцията, казва Александра Олариу, маркетинг ръководител на SugarDaters. Тези, които си избират партньори, не се стремят да са много като бройка.

Психоаналитикът Хорхе Е. Катели, член на Аржентинското психоаналитично сдружение, споделя, че този тип запознанства не оставя място за феминизъм.

При проституцията няма привързаност. Тук дори може да се говори за Едипов комплекс - момичетата наистина търсят своя баща под формата на закрила или покровителство.

Според Олариу съществената разлика с други приложения за запознанства е, че администраторите преглеждат всеки един профил, за да се уверят, че е истински.

Не се допускат голи снимки или приканване към проституция. 

Мястото се определя като пресечната точка, където красивите и очарователните се срещат с успешните и щедрите.