Повечето хора погрешно считат, че в основата на раздялата между двама души стоят… парите. Определено проблемите от финансов и икономически характер в една или друга степен влияят на интимните отношения. Според последни статистически данни, направени в Америка, обаче, излиза, че главни виновници за семейните раздори далеч не са финикийските знаци.

Според Националния център по социална статистика в САЩ, се оказва, че жената е инициатор на повече от 2/3 от бракоразводните дела. Още по-изумителни са статистическите данни, според които при партньори с висше образование, инициативата за разводите се пада в голяма степен на съпругата – цели 90%! Какво е по-интересното в случая? Излиза, че в рамките на последното столетие тежкото решение за развода между двамата партньори се е взимало и продължава да се взима именно от представителките на нежния пол.

Процентът на разводите драстично се покачва през 70-те години на миналия век. Тази статистика корелира с факта, че през 1969 г. с в САЩ се приема т.нар. Калифорнийски закон за "безвинен" развод - решение на съда, с което се прекратяват брачните отношения без да се дири вина за това. С този закон се поставя началото на национален дебат по темата, продължаващ и до днес. От 1985 г. насетне т.нар. "безвинен" развод започва да влиза в сила и в много други държави по света.

Всъщност, идеята за прокарването на такъв закон е да се даде право на всеки един от партньорите да предяви претенции за развод поради наличието на непреодолими и непоправими различия. Преди приемането на такъв закон, за основателни причини, даващи правото на двама души да се разделят, били доказаната изневяра и проявата на домашно насилие.

Истината е, че разводът е изключително болезнен момент за участниците и от двете страни. Разбира се, никой не сключва брак с мисълта, че един ден ще се раздели с партньора си. Дори и да витае подобна мисъл в съзнанието му, тя е нежелана и дори плашеща. Надеждата на всяка жена е една – да открие и заживее завинаги с бленувания партньор - незаменим любим и верен приятел. И когато дойде разочарованието или усещането за празнота и несъвместимост, тогава пред тази изпълнена с вяра и очаквания мечтателка се изправя нелеката задача да открие верния път и най-после да вземе правилното решение.

И така, ето кои са 10-те най-чести аргумента за развод, изтъквани от американките. Данните са резултат на проучване, проведено от юристи и социолози от Пенсилванския държавен университет:

1. Изневярата
2. Несъвместимостта на характери
3. Алкохолът / наркотиците
4. Нарастващото отчуждение
5. Лични проблеми
6. Липсата на комуникация
7. Физическо или психическо насилие
8. Загубата на любов
9. Липса на отговорност от страна на партньора към семейните задължения
10.
Прекалена заетост от страна на партньора

Изненадващо, финансовите проблеми се нареждат едва на 13-то място в списъка. Факт, който доказва, че парите или липсата на такива са далеч от основните причини за разводите сред американците.

Споделете кои причини вие лично бихте поставили на първите места в списъка като сериозни основания за раздяла с партньора си?