Мислиш, че не можеш да дишаш без него?! Помисли пак. Това дали не е просто хрема?

Едва ли съществува жена, която да не е познала онази тягостна болка, пронизваща сърцето и тупкащото червено нещо отляво, когато мъж те изостави. Когато ясно заяви – с думи и намерения, че повече не те харесва, не те желае, не иска да си негова. Че е намерил по-красива и по-добра от теб. Че те е заменил...

Но знаете ли какво... След като изревете всичките си сълзи и изядете всичкия шоколадов сладолед, мислете за този мъж просто като за лош навик. А от всеки навик можеш да се отървеш за 21 дена. Лош навик е гризането на кожичките около ноктите, сученето на кичур коса, пукането на ставите на пръстите. 

Спал е с друга жена. По дяволите! И това докато ти обяснява, че те обича, че постоянно мисли за теб? Или още по-лошо - тръгнал си е без обяснения, оставяйки те на собствените ти самообвинения. Защо плачеш за такъв мъж?

Ако плачеш, би трябвало да е за някой, който го заслужава. Женските сълзи не са вино, което да можеш да си купиш от близкия магазин веднага щом свърши. Те са прекалено ценни. Не ги пропилявай за някой, който не цени теб!

Обещавам, че на 5-ия ден ще усетиш промяна. Сега имаш цялото време на света. Използвай го както ти харесва. Искаш просто да го пилееш – пилей! Искаш да бъде пълноценно – има безброй неща, с които да го изпълниш. Само дръж този мъж далеч от съзнанието си, както държиш далеч ръцете си от нещата, които ти напомнят за него – снимките, подарените рокли...

На 18-ия ден провокирай себе си и виж докъде си стигнала в преодоляването МУ. Вгледай се в негова снимка. Пак се появява онова тягостно усещане в стомаха, нали? Не си готова.

Пий вино.
Купувай си нови дрехи.
Глади.
Разхождай се сутрин в 6.
Къпи се по два часа.
Чети.
Пиши (или си драскай триъгълничета и риби).
Слушай музика.

Снимка: iStock


Лесно е да кажеш край - трудни са дните след края! 

На 20-ия ден се опитай да си спомниш на коя страна падаше косата му, ако не си сложи гел; коя вежда си вдига по-високо, когато се усмихне. Помниш, разбира се! 

Този текст не е някаква панацея (колкото и да ти се иска). Този текст просто ще ти каже неща, които знаеш, но си забравила да увеличиш звука им достатъчно, за да ги чуеш.

Ще помниш всяка негова трапчинка и миризма, и то дълго време. И това е толкова нормално, колкото е нормално да си измиеш зъбите сутрин. По-важното е, спомняйки си тези неща, те да предизвикват у теб колкото се може по-малко тъга и съжаление. Това, което сте имали двамата, е част от живота ти. Ти не си картоф! И няма толкова голям и остър нож, с който да остържеш миналото си като кора и кълнове, и да го изхвърлиш на боклука! 

На 21-ия ден може да си подстрижеш косата. Или да смениш цвета. Жените обикновено така скъсваме с миналото и поставяме ново начало. Не че се получава... Просто природата ни изисква да направим някакъв (магически) ритуал, с който да затворим цикъла. И ние, нали сме си чародейки, го правим - с час за фризьор, вместо с крило от прилеп.

Промените са част от живота ни и са едно от най-хубавите му неща. Ти носиш ли постоянно светлосиня рокля? А ходиш ли денонощно на високи токчета? Промяната не я носи куриер, няма сезонни намаления за нея, не е на дъното на чашата с чай, нито някъде около нас. Жената е сбор от промени - толкова хаотичeн, че съвършен!

53-ти ден! Да питам ли как си?