Скорошно проучване поставя под въпрос досегашните разбирания за хетеронормативната сексуална ориентация.

Изследването разглежда сексуалното изразяване на жените и измерва техния физиологичен отговор, след като са гледали порнографски материали. Независимо от това дали дамите се определят като хетеро- или като хомосексуални, телата им реагират положително и на двата пола. Сексуалността на жените е сложна и определено не влиза в някакви граници.

Директорът на лабораторията, в която се е провело проучването, казва че това е част от голям проект и учените имат за цел да разберат какви наистина сме в същността си. Един от основните методи е с наблюдение на зениците, защото никой не може да контролира тяхното разширяване в такива моменти. Другият възможен метод е чрез оценка на гениталната възбуда, но той е инвазивен и за това основен остава предния.

Общоприетите норми влияят много на мъжете и жените. Много хора не биха споделили дори за целите на проучване своята реална сексуалност, защото са научени да я отхвърлят - особено при силния пол. Повечето хетеросексуални жени, които са явно хетеросексуални и са привлечени от противоположния пол, биха пробвали с подходящата дама и си го признават. Това "признание" на дамите сякаш е по-приемливо за обществото, отколкото подобно мъжко "признание"...

Интересно е какво се случва, когато проучването се фокусира и върху мъжете. След като поставят пред мъж снимка на маструбираща жена, неговите зеници се разширяват. Той съответно е заявил, че е хетеро. След това учените му показват същата снимка, но с човек от неговия пол и отново се отчита малко разширение. Така физиологически се оказва, че всички момчета не са нито хомо-, нито би-, нито напълно хетеросексуални.

Целта на изследването е да не се дискриминират или заклеймяват хората, които са привлечени от сексуални удоволствия с партньори от същия пол. Сексуалността е нещо, което не може да се затвори в граници, особено на психологическо ниво.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal of Personality and Social Psychology".