Висококвалифицираните момичета най-после започват да получават признание (в материален план) на работните си места.

Ново проучване показа, че дамите на възраст между 22 и 29 години почасово печелят повече от мъжете в същата възрастова категория.

Тези интересни и оптимистични резултати бяха огласени от Мери Кърнок Кук – изпълнителен директор на Службата за прием в университети и колежи /СПУК/ на Великобритания. Все пак според изследването преднината на жените е почти неосезаема, тъй като те печелят малко над 10 паунда на час, докато мъжете – малко под 10 паунда, съобщава БГНЕС.

Въпреки това проучването е исторически момент, обръщащ наопаки досегашната тенденция, твърди Кук.
Кърнок отбеляза, че изследването не подминава факта, че жените се вливат в работната сила със значително повече усилия, въпреки че успешно са завършили училище, университета и дори и да са с по-добра квалификация.

Тя изтъкна, че в бъдеще това може да доведе до драстична промяна и в младите семейства, тъй като е възможно мъжът и жената да си сменят ролите. Тоест – тя да отговаря за финансовата стабилност, докато той се грижи за децата.

Все пак - "Разликата в заплащането на половете ще се затвори най-рано след едно поколение", заяви тя пред "Индипендънт".

Резултатите от проучването показват и друго. Разликата в почасовото заплащане на мъжете и жените изчезва и при възрастовите категории от 18 до 21 години, а също и от 30 до 39 години.

Как стоят нещата у нас? Е, за това ще трябва да изчакаме българско проучване, посветено на същия въпрос.