Известно е, че всичко, което се прави заедно е по-лесно. Затова и много двойки решават заедно да започнат диета. Когато обаче дойде време двамата да се качат на кантара и да сравнят своя резултат, повечето от жените остават разочаровани, защото техните партньори за кратко време са успели да свалят повече килограми от тях.

Мъжете по-лесно се фокусират върху желаната цел и имат по-силна воля, затова и по-лесно свалят килограмите. Поради тази причина неотдавна учените проведоха изследване, което недвусмислено показва, че мъжете по-лесно отслабват от жените, съобщава БГНЕС. Голямата разлика е и в психологически и физиологически план.

Причина заради по-слабия успех при жените е и факта, че те много често намаляват храната си и това практически става стил на живот, за разлика от по-силния пол. Жените редовно са на диета и редовно се изкушават, докато мъжете решат ли да отслабнат изцяло се посвещават на тази задача. Следващият капан за жените е и това, че са опитали безброй диети и в главите си са създали предразсъдъци, заради което и много често се съмняват в себе си и в своя успех.

От друга страна мъжете имат положително отношение към диетата, защото вярват в успеха си. Мотивацията за диета е още един проблем за жените. Те искат да отслабнат заради естетическия си външен вид, докато мъжете правят това по здравословни причини. И понеже повечето жени подхождат емоционално, а не рационално както партньорите си и затова има тенденция да усложнят диетата си. А ако видят, че няма резултати в кратки срокове се отказват.

А какви са физиологическите причини нежния пол да отслабва по-трудно. Голямата разлика в хормоните, формата на тялото и процентът на мазнини допълнително усложняват нещата. Мъжкият хормон тестостерон и женският естроген са виновни за мазните наслагания в тялото в пубертета и след него. Заради това и мазните наслагания при жените се трупат около ханша, а при мъжете в областта на корема. Естрогенът подтиква тялото към натрупване на мазнини, и е разбираемо защо създава допълнителни проблеми. Освен това мъжете имат по-голяма мускулна маса, заради което и метаболизмът им е по-голям и по-лесно изгарят калориите.