Жаргонните думи, използвани за мастурбацията, ясно показват представата за нея като нещо ненормално. Половото самозадоволяване обаче, в определени случаи е полезно. При липса на партньор сексолозите препоръчват мастурбацията като способ за сваляне на сексуално-психичното напрежение. Така се превъзмогва безсънието, защото окситоцинът, който се освобождава в кръвта, стимулира усещането за топлина и спокойствие. Проучване, осъществено от учени от Университета Грьонинген в Холандия, показва, че по време на оргазъм амигдалата (част от мозъка, свързана с негативните емоции на страх и тревожност), намалява своята активност. Никой не може да ви каже как точно организмът или психиката ви ще реагират на едно или друго действие.

Със сигурност жените мастурбират, но не всички. Стимулирането на половите органи със собствени сили, активира кръвообръщението в половата система и заедно с това кара да се засили обмяната в тази област. Счита се, че при мастурбацията се освежават слузестите секрети, които запълват шийката на матката. Освен това самозадоволяването повишава нивото на ендорфини в кръвта, което на свой ред води до намаляване на депресията.

Днес от широко разпространената зависимост към порното последиците са обясними - твърде много мастурбации. Случва се мастурбацията да придобие натрапчив характер и да се превърне в зависимост, която да води до пълно изтощение и притъпяване на мисълта, но това състояние изисква консултация с лекар. Ето основните заблуди за мастурбацията:

Мит №1: Мастурбацията може да е неограничена

Истина: Сексът дори при животните има свои граници. Особено при гледане на порно от мастурбация се стига до суха еякулация и болезнен оргазъм; подутини и охлузвания на лигавицата от твърде много триене; загуба на чувствителност към истински секс с партньор, дори и при орален секс.

Мит №2: Мастурбацията подобрява сексуалния живот

Истина: Честата мастурбация е свързана с намалена сексуална функция както при мъжете, така и при жените. Повишава недоволството от качеството на връзката и намалява любовта между партньорите.

Мит №3: Няма лош оргазъм

Истина: Рзличните оргазми влияят различно върху организма. Сексът с проникване доказано води до по-добро физическо и психично здраве, по-добра сексуална функция и по-добра връзка между партньорите в сравнение с мастурбацията. Сексът с партньор и проникване, и последващият го оргазъм при жените отделя четири пъти повече хормони пролактин, отколкото отделя оргазмът им при мастурбация.

Няма съмнение, че самозадоволяването намалява физиологичното напрежение, но не удовлетворява потребността от човешка близост, което е възможно само в пълноценен сексуален контакт. Притеснително е единствено, когато жената прибягва към мастурбиране за подобряване на настроението и го извършва редовно, въпреки наличието на партньор до себе си.