Мартин Сенсмайер е американски актьор от ететнолингвистичната група Koyukon-Athabascan – племена, обитаващи територията между реките Koyukuk и Yukon в Аляска, с добре запазени местни традиции и обичаи. Езикът им – Koyukon, принадлежи на голямото езиково семейство, наречено Na-Dené или Athabaskan, които традиционно се говори от хората в най-северната част на Северна Америка. В произхода на Мартин има също френска и ирландска кръв. Може би именно тази сложна смесица от етноси го прави толкова неустоим.

Снимка: FacebookМартин е актьор, модел и посланик на Native Wellness - институт за насърчаване на благосъстоянието на местното население чрез програми и обучения, които възприемат ученията и традициите на нашите предци. Отраснал е в Аляска, в традициите на своето племе.

През 2007 г се премества в Лос Анджелис, за да осъществи своята мечта да бъде актьор. Работи на петролна платформа, което му позволява да си плаща за курсовете по актьорско майсторство и да живее в Южна Калифорния. 4 години по-късно изцяло се отдава на актьорската професия.

Участва във „Великолепната седморка” с Дензъл Уошингтън, под режисурата на Антоан Факуа, Lilin's Brood, Синдром на фалшивата памет, редица сериали – Salem, K'ina Kil: The Slaver's Son и др.