Ако искате да отпуснете напрежението след дълъг и изтощителен работен ден, виното със сигурност ще свърши чудесна работа. Но, ако искате да се почувствате секси и в настроение за мачкане на чаршафите, ще трябва да заложите на по-силно питие.

Британски изследователи проучвали как различните типове алкохол влияят на емоционалното състояние. За целта използвали архив от данни от 30 хиляди души, които участвали в глобално изследване, свързано с навиците за пиене и вземане на наркотици.


Заключенията ли? Водката, джинът, уискито и другите силни алкохолни питиета били свързани с цял набор от силни усещания и чувства. Оказало се, че доста често твърдият алкохол предизвиквал негативни реакции, като агресия (сред 30% от хората), безпокойство (28%), сълзливост (22%). По-вероятно обаче е да се случи обратното и водката, джинът и уискито да ви накарат да се почувствате енергизирани (58%), уверени (59%) и секси (42%).

Хората, които пък са любители на виното или бирата, е вероятно да се почувстват отпуснати и релаксирани. 53% от хората заявяват, че се чувстват релаксирани, след като са пили вино, а почти 50 на сто чувстват същото, след чаша бира.