Спомняте ли си как в началото на връзката ви сте спали с партньора си на легло един персон и фактът, че леглото е тясно и предвидено за нуждите само на един човек, изобщо не ви е притеснявал? Е, с времето нуждите в една връзка се променят. Партньорите се раздалечават и започват да изпитват все по-голяма нужда от пространство. И с вас ли е така?

Прегърнати един срещу друг

Снимка: istockphoto.com


Ако всички двойки, които са спали по този начин трябваше да бъдат откровени, то те вероятно щяха да кажат, че позата не е от най-удобните. Но пък усещането да чувстваш дъха на пратньора си и да можеш да го погалиш по лицето е незаменимо. Именно това е и причината повечето двойки да практикуват позата в първите месеци от съвместното си съжителство, когато страстта е най-силна. Съществуват и двойки, които спят по този начин дори и след дълги години – заспиват така, говорейки си или галейки се и когато стане неудобно, променят позата. Тя издава особен вид близост, която често не се запазва с времето във всяка връзка. Ако все още заспивате така с партньора си, значи страстта между вас все още е жива.

Поза „лъжички“

Снимка: istockphoto.com


Тази поза на сън издава изключителна близост – не само физическа, но и емоционална. Характерна е за първите няколко години от съвместното съжителство на повечето двойки. Точно както две супени лъжици се доближават едно до друга, така мъжът и жената се прегръщат, докосвайки телата си на много точки. Обикновено мъжът е този, който прегръща. Така той демонстрира своята сила и мъжественост, а жената се чувства обгрижена и в безопасност. Разбира се, има дами, които обичат да прегръщат половинките си. Това не е необичайно и говори, че именно жената е тази, която се раздава повече във връзка.


Кралска поза

Снимка: istockphoto.com


Мъжът е легнал по гръб, жената също е по гръб или настрани, но е опряла главата си на неговото рамо. Този начин на спане говори за това кой предприема инициативата в една връзка, а именно силната половинка. Жените често разчитат на такива мъже да бъдат водещата сила и да ги закрилят, привързват се силно към тях.

Поза „нуждая се от лично пространство“

Снимка: istockphoto.com


В даден момент от връзката страстта и привързаността отстъпват място на желанието за лично пространство. Това е така, защото с времето моментът на изненадата отстъпва място на рутината и всеки от нас желае да разшири своята територия, в която да се чувства господар. Не се притеснявайте, ако този етап във вашата връзка е настъпил. Винаги може да споделите моменти да близост преди да заспите, след което всеки да се разположи така, както му е удобно.