Това е една невероятно любопитна история, която е истинска. Разкошен пример за това как хитростта, съобразителността и любовта могат да спасят човешки живот.

Малко история

След смъртта на Лотар II през 1137 г., Хайнрих Горди от рода на Велфите, бил основният кандидат за императорската титла. Местните владетели се противопоставили на това и на 2 февруари 1138 г. във Франкфурт избират за император Конрад III от рода Хоенщауфен. Когато Конрад дава херцогство Саксония на граф Алберт Мечката, саксонците въстават в защита на младия си принц, и граф Велф VI от Алторф, брат на Хайнрих Горди, започва военни действия.

Вбесен от героичната отбрана на Велфите, Конрад III решава да разруши Вайнсберг и да плени защитниците му. При последния щурм на крепостта обаче се случва нещо интересно. Започват преговори за капитулация, при което той дава правото на жените на градчето да го напуснат, вземайки със себе си само с това, което могат да носят. Посланието към мъжете било повече от ясно - те щели да бъдат избити.

Какво се се случило обаче?

Жените изоставили всичките си ценни вещи и домашни съдове. Качили мъжете си - съпрузи, бащи, синове, братя, на гръб и изнесли тях. Когато кралят видял какво се случва, започнал да се смее неистово. Въпреки това казал, че един крал трябва винаги да държи на думата си.

Това събитие остава известно в историята като „Верните съпруги от Вайнсберг“. Руините на замъка и до днес се наричат Съпружеска вярност в памет на събитието и са символ на вярност.

Снимка: bg.wikipedia.org