Оказва се, че прекалената употреба на емоджита може да има изненадващо предимство - ново изследване показва, че очевидно хората, които засипват чатовете с емоджита, си осигуряват повече срещи и правят повече секс. Кой би предполагал? 

Резултатите са от съвместно изследването, проведено от американски учени от института "Кинси" към университета на Индиана и катедрата по психология в колежа Лейк Форест в Чикаго, Индиана.

Изследването установява, че емоджитата допринасят за по-успешен интимен живот. Изводите са направени от две отделни проучвания, които питат участниците дали и защо и използват емоджита, както и информация за интимния им живот - като колко често правят секс, например.

Снимка: iStock

Първото проучване включва 5327 необвързани души от САЩ на възраст от 18 до 94 години. 87% от участниците се идентифицират като хетеросексуални, около 10% като гейове или лесбийки, а 3,5% - като бисексуални. Мнозинството от 62% се идентифицират като бели, около 19% са афроамериканци, 15% са латиноамериканци, 6% са азиатци и 2% са индианци. Резултатите от първото проучване установяват, че 38% от участниците никога не използват емоджита, 29% го правят рядко, а 28% ги използват редовно.

Второто проучване е проведено онлайн сред 275 възрастни, което е направено с цел да се разширят резултатите от първото. В него участниците а между 18 и 71-годишна възраст. От тях 84% са идентифицирани като хетеросексуални, 13,5% като бисексуални и 3% като хомосексуални. Отново мнозинството са определени като бели (73%), афроамериканците съставляват 13,5%, около 9% са латиноамериканци, 8% са азиатци, 1,5% са индианци, а 0,4% са араби, индийци или от Близкия Изток. Второто проучване свързва само 3% от участниците, които казват, че никога не използват емоджита с потенциални срещи. Участниците, които са използвали емоджита, докато са си писали, е по-вероятно да получат втора среща.

Снимка: iStock

Според резултатите и от двете проучвания, повечето от хората, които често са използвали емоджита, са си осигурили повече първи срещи и периодична сексуална активност. Причините за използването на емоджита са били разнообразни - за да се придаде повече колорит и индивидуалност на съобщенията или защото емоджитата улесняват изразяването на чувствата. И двете проучвания установяват, че използването на повече емоджита е свързано с повече секс и повече сексуални партньори. Онези от участници, които са използвали емоджитата, са били много по-склонни да се целуват и да правят секс на първа среща. Освен това е по-вероятно да се обвържат с потенциалния партньор.

Авторите на списанието казват, че "използването на емоджита с потенциални партньори е свързано с поддържането на връзка след първата среща и по-романтични и сексуални взаимоотношения през предходната година". Авторите имат няколко обяснения защо честото използване на емоджита може да бъде свързано с процъфтяващ любовен живот.

По същество те заключават, че хората, които използват емоджита, могат да бъдат по-добри във формирането на интимни и емоционални връзки с другите. Невербалните език на емоджитата е добро средство както за омекотяване на неприятно съобщение, така и за засилването на приятно. Емоджитата също така помагат на потенциалните партньори да разберат по-добре интереса, който проявяват един към друг. Проучването показва, че емоджитата могат да бъдат ефективен инструмент за изграждане на интимност. Просто следващия път към комплимента вкарайте и едно сърчице...

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "PLoS ONE".