Нещо, което се е случило, нещо, което се случва и нещо, което би могло да се случи на всеки. Една лична история, която не може да не ни провокира да се замислим. Една дълбоко интимна и деликатна ситуация, която, сигурна съм, би предизвикала различни и противоречиви мнения.

Млада 32-годишна жена изповядва пред аудиторията на един американски сайт своята лична болка и голямото си затруднение при разрешаването на дилемата, пред която се е изправила. Наскоро разбира, че съпругът й има извънбрачна връзка. Това е тежък удар за нея, тъй като той е бил и продължава да е най-голямата й опора и утеха в живота. Трагичното обаче е в това, че жената е нелечимо болна и й остават броени месеци живот.

След няколко дни сълзи нашата героиня се впуска в търсене на най-добрия и за двамата вариант: дали да се изправи лице в лице с него и да му признае, че е научила за изневярата му и да му прости, или да замълчи, като скрие мъката дълбоко в себе си. Брачен психотерапевт пък я съветва да напише писмо, което да бъде отворено от съпруга й, след като си отиде. Това би могло да бъде начин, с който да се отблагодари на любимия и да му даде своята прошка за измяната му. Според психоанализата съществува такъв момент, в който при някои хора търсенето на близост с друг е техният начин да се справят със стреса и мъката от предстоящата загуба на любим човек. Ето защо едно такова писмо, според психоаналитика, би могло да бъде утеха и за двете страни.

В този истински тъжен случай лично мен ме развълнува и впечатли чистотата и благородството на обречената млада жена. Тя не е обсебена от собствената си участ, а е загрижена преди всичко за живота и бъдещето на близките си, които ще остави след себе си; за човека, когото обича..., въпреки стореното, въпреки болката. Удивляват ме голямата любов и състраданието, духовната сила и възхитителното желание на една умираща млада жена, която в последните дни от живота си не търси нищо друго... освен възможност да прости. 

Бихте могли да изразите своето съпричастие и да споделите чувствата си по повод тази нелека човешка история...