HIV (човешки имунодефицитен вирус) е вид ретровирус, и неговите ефекти означават, че тялото му трудно може да се бори с инфекциите. Ако имате този вируса, това означава, че сте ХИВ-позитивен. Вирусът се предава от човек на човек чрез телесните течности, като например сперма, кърма, вагинални течности и кръв.

Бременните жени, които са ХИВ-позитивни, могат да предадат вируса на бебето в утробата през плацентата или след раждането чрез майчиното мляко.

За сведение само през 2013 г. 2.5 на 1000 от бременните жени във Великобритания били диагностицирани като носители на ХИВ преди да забременеят. В такива случаи специалистите категорично подчертават необходимостта от задължителен скрининг за ХИВ инфекция, сифилис, хепатит В и рубеола, след като жената забременее.

Всички бременни жени, които са ХИВ-позитивни, трябва да бъдат изследвани и подложени на подходящо лечение за генитални инфекции по време на бременност. Това трябва да стане възможно най-рано по време на бременността, предупреждават специалистите.

Необходими ли са допълнителни грижи, ако бременната е HIV позитивна?

В случай, че жената бъде диагностицирана с този вирус, тя задължително трябва да бъде подложена на допълнителни грижи от лекар, специализирал се в обгрижването на ХИВ-позитивни бременни жени. ХИВ-позитивните биват подлагани на различни допълнителни тестовe, като например на такъв за хепатит С.

Съществува ли лечение на вируса, което може да се прилага по време на бременността?

Абсолютно да. Тези лекарства се наричат ​​анти-ретровирус  и могат да бъдат дадени като "коктейл" от два или три различни вида. Те се приемат в комбинация, известна като високо активна антиретровирусна терапия или HAART. Приемът на тези лекарства е безопасен за бебето и значително може да намали риска от предаване на вируса върху него. Вашият специалист ще ви посъветва кое лечение е най-добро за вас, както и подходящото време, в което то трябва да бъде започнато. Обикновено това се случва между 4-та и 26-та седмица от бременността и продължава, докато бебето се роди.

Лечението ще повлияе ли върху начина на раждане

Вашата акушерка и специалист ще обсъдят всички фактори с вас, които ще бъдат взети под внимание, включително резултатите от изследванията на кръвта (вирусно натоварване и нива на CD4). След като бъде направена кръвна картина на цялостното ви състояние, специалистът най-добре ще прецени дали трябва да раждате по естествен път, или чрез цезарово сечение. В случай, че кръвната ви картина покаже следните резултати, ще ви бъде предписано раждане чрез секцио:

   - Ако сте с хепатит С положителен
   - Приемате лечение HAART и вирусният ви товар е повече от 400

Нормално вагинално раждане обикновено е възможно, ако сте на HAART и имате вирусен товар под 50, а на броята на CD4 клетките е над 350.

Когато бебето се роди

След като се роди, на бебето ви ще бъде предписано специално антиретровирусно лечение в рамките на 4 часа. То ще продължи 4 до 6 седмици. Бебето ще бъде тествани за ХИВ на всеки 2 дни, преди да напусне болницата, след това на 6-та седмица и отново - на 12-та седмица.

Ако в края на този период, тестовете са отрицателни, тогава бебето ви не е заразено с ХИВ.

Как да планираме бебето, ако имаме ХИВ

Ако вие или вашият партньор сте ХИВ-позитивни, има няколко неща, с които е добре да бъдете запознати, преди да забременеете:

- Консултацията със специалист по ХИВ вируса е от изключителна важност за вас и бъдещата ви рожба
- Приемайте по 400 микрограма фолиева киселина всеки ден в продължение на 3 месеца преди забременяване
- Ако сте ХИВ-позитивен, изчакайте, докато вирусният ви товар стане по-нисък
- Изследвайте за евентуални инфекции
- Ако бащата е ХИВ-позитивен, рискът от предаване на ХИВ е малък.
- Ако приемате HAART, имате вирусен товар под 50 в продължение на най-малко 6 месеца и нямате други инфекции