Редовният прием на малки дози аспирин има превантивен ефект от най-често срещания вид рак на гърдата при жените, сочат резултатите от ново изследване на учени от онкологичния център "Град на надеждата" в САЩ.

"Приемът на малки дози (81 гр.) аспирин поне 3 пъти седмично намалява с 16% риска от рак на гърдата и понижава с 20% риска от естроген или прогестерон рецепторно позитивен, HER2 негативен подтип на раковото заболяване, който е най-разпространеният при жените", заяви ръководителката на изследването проф. Лесли Бърнстейн.

Специалистите препоръчват ежедневния прием на  т.нар. "бейби" аспирин за намаляване на риска от рак на гърдата, за разлика обичайно приеманите дози от медикамента.

Снимка: iStock

"Проучването установи интересна взаимовръзка между ниските дози аспирин и превантивния ефект при рак на гърдата. Не открихме подобни асоциации с други болкоуспокояващи лекарства като ибупрофен и ацетаминофен, заявява д-р Кристина Кларк от Института за профилактика на рака в Калифорния.

"Също така не открихме асоциации с обичайните дози от лекарството, което пациентите приемат спорадично срещу главоболие или друга болка, или ежедневно за профилактика на сърдечно-съдови заболявания", допълва специалистката.

Научното изследване анализирало медицинските данни и приема на аспирин сред над 58 000 жени. Пълните резултати от проучването са публикувани в "Breast Cancer Research".