Не само учебникът по биология и здравно образование е отговорен детето ви да е запознато с нужните факти за секса. Има неща, които само родител може да обясни и не бива да бъдат подминавани. Децата са любопитни, защото това им е работата, а вие сте техните помощници и не бива да заклеймявате темата като "табу".  

Разговорите за "птички и пчелички" най-често идват, когато най-малко ги очаквате, но това винаги е навреме (повярвайте ни). Няма нищо лошо в това да умеете да разговаряте с детето си и като с възрастен. Ето някои неща, които сексолозите смятат, че никога не е твърде рано да обясните на децата си.

1. Не е лошо да се говори за секс

Ако разговаряте с петгодишното си дете на сексуални теми (да, петгодишно), то ще е подготвено, преди да се сблъска с това в интернет или някъде навън, тоест ще има познания за реалността. Не се притеснявайте, че разговорите са неудобни, защото имате предимство, ако започнете рано. Малките деца са много по-толерантни към възрастните и така ще приемат такъв тип разговори за нормални и занапред. Важно е да използвате език, който да включва истинските наименования на нещата, защото днешните поколения живеят в свят с доста порнография и не се нуждаят от изкривена информация.

2.Никой няма права над нашето тяло и ние нямаме права над чуждото

Никой няма право да настоява да му позволите близост против волята си, както и вие нямате такова – дори ако е просто прегръдка. Съгласие, съгласие, съгласие - трябва да учим децата, че те са отговорни за телата си и е важно да уважават личното пространство на другите. Естествено, няма да им искате разрешение, за да им смените памперса или да посетят лекар... Уважението се изразява в това, което правим всекидневно и по начина, по който се отнасяме със собственото си тяло. Нека разберат, че всичко, което родителите им правят с тях е свързано с личната хигиена и здравето. 

3. Правилните думи са важни

Важно е младите да знаят правилните наименования на своите гениталии, така както и на всички части от тялото си. Това намалява шанса сексът да е тема табу за тях или да използват нецензурни думи в речника си е по-малък. Освен това децата, които разполагат с правилния език могат лесно да съобщят при наличие на сексуално насилие - независимо дали са само свидетели или са подложени на него.

4. Порното не е модел за реалните сексуални отношения

Истината е, че порното е най-честият сексуален учител за малките деца, защото е леснодостъпно. Ако искате децата ви да имат точна информация, е препоръчително да разговаряте за него с тях на около деветгодишна възраст. Обичайно първото запознаване със сексуалността на децата е от приятел, който ги запознава с порното или те го откриват сами (умишлено или по погрешка). Порноиндустрията привлича любопитните деца, които умеят да пишат и използват интернет търсачката. Големият проблем с порното идва от изкривяването на реалността и добиването на грешна представа за това как голите телата изглеждат в действителност. Ако разберете, че детето ви е гледало порно, не реагирайте рязко.Обяснете му, че любопитството е нормално, но нека знаят, че това не реален секс и продуктът е предназначен за възрастни, които имат опит. Ако не го направите, то интернет ще запълни пропуските ви, но не се знае как...

Снимка: iStock

5. Сексуалността не е само половият акт

Сексуалността обхваща много области - полова идентичност и израз, сексуална ориентация, сексуална активност, поддръжка на тялото и самоуважение, комуникация, граници, здравословни взаимоотношения, сексуалното насилие и тормоз, анатомия, лична хигиена, бременност, контрацепция, удоволствие... За тези теми никога не е късно и не винаги трябва да са съпроводени от тежки или дълги разговори. Можете да ги засягате в отговор на нещо, което са видели по телевизията, сватба в семейството, изказвания на знаменитости, които са стигнали до тях или тема от новините.

6. Въпросите за секса винаги са добре дошли

Противно на масово приетите разбирания, тийнейджърите искат да говорят с родителите за тези неща. И проучвания показват, че когато го правят, те са по-малко склонни да се заемат с рисковано сексуално поведение. От вас се иска просто да отговаряте на въпросите им, дори и да не сте сигурни – тогава си признайте и потърсете информация заедно. В света на Интернет сексуалното образование е важно, за да не се стига до дезинформация. Освен това, когато детето задава въпрос, можете да разберете каква е тяхната база от знания.

7. Нещо може да бъде грубо или странно за едни, но не и за други

В класната стая често някои деца са определяни за груби или странни, но невинаги това е съвсем така. Ако някой е различен, но не пречи на детето ви, му обяснете, че това как другите живеят живота си и това, което избират за себе си, е тяхно право. То може да не изглежда правилно за всеки, но това е тяхно уникално решение: обезкосмяване (или обратното), стил, водене на полов живот и прочие. Така детето ви ще се превърне в толерантен човек и ако някога е в ситуация, в която го сочат с пръст, то вероятно не го разбират и проблемът не е в него.