Независимо дали сте заедно отскоро или пък се радвате на 15-годишен брак, някои вредни навици могат да пречат да постигнете онова, към което всички се стремим – споделено с още един човек щастие. Дълготрайно.

Вероятно не правите всички тези грешки, но на всеки се случва от време на време да се подхлъзне в някой от 7-те капана, които изброяваме по-долу.

Ето ги и тях:

  • Критики към семейството му (й)

Няма никакво значение какво наистина мислите за близките на любимия(ата) или колко много ви дразнят. Пазете тези ваши наблюдения за себе си, дори и ако той/тя е наясно с не толкова прекрасните черти на кръвните близки. Никой не обича да слуша критики, насочени към онези, които обича. Ако се случи партньорът/ката да се оплаква, не наливайте масло в огъня. Подобен разговор в крайна сметка ще завърши зле и за двамата и ще съсипе (най-малкото) деня ви.

  • Караници на публично място

Напълно нормално е двойките да спорят понякога, особено в дългите връзки(бракове). Още по- неприятно е обаче, когато тези караници се случват пред други, невинни наблюдатели, които дори не познавате. Това означава, че не можете да се контролирате, а и ще лишите връзката си от интимния елемент, превръщайки нея и проблемите й в публично достояние.

Снимка: istockphoto.com

  • Шпионаж

Може и да си мислите, че си правите услуга (а и на партньора си), като проверявате смс-ите или какви ги върши той/тя в интернет, но всъщност подобни действия от ваша страна ще доведат единствено до преанализиране и ненужни тревоги за първопричините, накарали любимия(ата) да действа по един или друг начин. Освен това, скоро ще осъзнаете, че не отдавате значение и време на собствения си живот, защото губите ¾-ти от него в шпионаж. Ако имате някакви съмнения, има много по-конструктивни начини да ги разсеете.

  • Лъжи

Лъжата е много лош навик, който със сигурност може да съсипе връзката ви. Лъжите и тайните никога не са били добрият път към изграждането на здрава и солидна основа за любов (за справка – всички романтични комедии, излизали… от началото на света). Освен това, на лъжата краката са къси и лесно бива разкрита, а дори и да не бъде, много е вероятно да превърнете живота си в истински ад, да се окажете оплетени в паяжина от лъжи, от която не знаете как да се измъкнете. Резултатът? Загуба на обичания от вас човек. Не много добра идея.

  • Занемарявате се

Да не се грижите за себе  си е зле за здравето и за връзката ви. Може да сте качили няколко килограма, да сте свалили такива до безполовост, или просто да сте спрели да се гласите кой знае колко... Човекът до вас няма как да пропусне тези „подробности”. И може никак да не ги хареса. Не приемайте връзката и партньора си за даденост. Грижете се за себе си и винаги се старайте да изглеждате добре. Освен, че по този начин ще поддържате интереса на човека до вас "във форма", в крайна сметка това е добре и за вашето собствено самочувствие. А, то не е е за пренебрегване.

Не се поддавайте на нуждата от мелодрами и просто се опитайте да бъдете щастливи.

  • Бягство от проблемите

Всеки иска перфектна връзка. Поради тази причина някои двойки пъхват проблемите си под килима и се правят, че никога не са ги виждали. Така обаче нищо не се получава, защото неразрешените препъни камъчета се изтърколват в краката ви в най-неподходящия момент. При това могат сериозно да ви катурнат. Да пренебрегвате нещата, които ви тревожат във връзката, не е добра идея. Добрата комуникация е основата за наистина здрава и продължителна връзка.

  • Желание да промените партньора си

Обикновено жените са онези, които виждат мъжете си като проекти, които във всяко едно отношение са чудесни, само... с няколко много дребни подобрения. Дори и да мислите, че правите услуга на партньора си, всъщност по този начин създавате повече проблеми помежду ви. Гледайте на мъжете си, като на кучета (съветват някои психолози с чувство за хумор) – може и да успеете да ги научите на някои нови трикове, но питбулът никога няма да се превърне в пудел.

За финал ще ви кажем, че каквото и да правите, най-добре е да бъдете такива, каквито сте и да не бъдете твърде взискателни към себе си или към партньора си. Както пее Джон Ленън: 

„Всичко, от което се нуждаем, е любов.”