Добрите, но най-вече лошите моменти в живота са тези, които ни учат на най-важното. Раздялата с половинката е трудна за преодоляване и често ни кара да изпадаме в депресия и да се самосъжаляваме. От друга страна, лошите моменти ни дават различен поглед върху нещата – поглед, който ни помага да израснем като хора и да се поучим от грешките си. Ето как да превърнете раздялата в 4 важни житейски урока:

Поставяйте своите нужди на първо място

Новата връзка винаги води със себе си въодушевление и емоции, които често ни карат да забравяме за себе си. Глезим партньора си, купуваме му подаръци, водим го на красиви места, плануваме всяка минута с него. Разочарованието обаче е много голямо, когато отсрещната страна не отвърне със същото. Това ни кара да си мислим, че той не изпитва същите чувства като нас или те не са толкова дълбоки и истински. Най-доброто, което може да направите за себе си, а и за половинката си, е да действате предпазливо – правейки мил жест, изчакайте да видите дали и той ще отвърне със същото, вместо да се хвърляте и всичко да правите вие. Така ще запазите енергията и въодушевлението си живи за по-дълго, а и това ще ви даде време да разберете дали това е човекът.

Не ставайте прекалено зависими от партньора си

Хората стават прекалено зависими от партньора си в продължителните връзки. Невинаги, но често се случва. Грешка, която може да ни научи на много - да бързате той да се превърне в цялата ви вселена. Прекарвайте време с него, но имайте и свое собствено – дали ще се виждате с приятелки или с роднини, ще пазарувате или ще се разкрасявате. Това да останете независими в своята връзка е важно не само за продължителността и здравината й, но и за това как самите вие ще се чувствате в нея в бъдеще.

Снимка: istockphoto.com

Не бъдете заедно с някого, само защото се чувствате „комфортно“

Любовта е страст, емоция, изживяване – все велики думи, които нямат място до „комфортно“. Комфортно може да се чувства всеки, когато е на гости при мама и тя му приготвя любимите ястия. Но с партньора си всеки от нас трябва да изживява по-дълбоки и съкровени моменти. Ако определяте връзката си с половинката именно като „комфортна“, то сериозно трябва да се замислите за нейния край и да намерите човека, който да ви предизвиква, изненадва, провокира, подстрекава и стимулира.

Понякога не знаеш какво печелиш, когато губиш

Да бъдеш с някого по навик – често срещан израз, нали? Ако обаче не чувстваме онези пеперуди в стомаха, които ни карат да потръпваме, то защо сме с него? Понякога с партньора ни можем да бъдем по-добър тандем като приятели, които споделят еднакви интереси и си помагат, отколкото като двойка, която все не постига хармония в отношенията си. И в тези случаи е по-добре да запазим приятел до себе си, вместо да го губим и като такъв, и като партньор в живота.