Една истинска дама държи високо вдигната главата, а не краката, и в никакъв случай – носа си!

В по-далечното минало думата или обръщението „дама” е била предназначено за аристократките от висшето съсловие. В Средновековието „дама” е било почетното звание за любимите и съпругите на рицарите и благородниците, а по време и след Френската революция – на всички омъжени жени.

Но във всички епохи думата е олицетворявала едно и също: определено престижно положение в обществото, изискани маниери, елегантен начин на обличане и т.н. В днешно време като „дами” се определят жените, които са самоуверени, силни, знаещи и можещи. Днес дамите трябва да знаят какво и колко искат и как да го получат или постигнат.

Допитахме се до мнението на няколко мъже от различна възраст какви качества според тях трябва да притежава една жена, за да изглежда тя в техните очи истинска дама:

Евлогий, 41 г.:
До всеки велик мъж стои дама, която скрито или явно е истинската причина за триумфа и успехите на своя любим. Когато ти като мъж си успял в живота си, безспорно до голяма степен трябва да благодариш на жената до себе си. Преданост, разбиране, нежност, вдъхване на кураж, готовността й във всеки един момент да те подкрепи или даде мъдър съвет - всичко това са качества, които стимулират и вдъхват много сила и енергия у всеки мъж. Аз имам такава жена до себе си и с гордост ви казвам, че тя е истинска дама.

Петър, 38 г.:
Дамата е жена, от която мъжете имат нужда, а не жена, която има нужда от мъж. Мисля, че истинската жена, разбирайте дама, е тази, която дава, а не отнема, тази, която дарява чувства, а не ги краде, тази, която безрезервно обича, без да иска нищо в замяна. Това, разбира се, са качества, които респективно трябва да се отнасят и за истинския мъж. Именно в това се крие и разковничето на любовта – в желанието си да даваш любов, а не да я изискваш от другия.

Стоян, 45 г. :
За мен дамата е жена, която с готовност приветства комплиментите и желанието у един мъж да се отнася кавалерски към нея. Днес много жени в стремежа си да бъдат приемани като равнопоставени с мъжете, забравят, че все пак са жени и отказват всякакви прояви на кавалерство от страна на мъжете, като например да й отвориш вратата и да я пуснеш да мине пред теб, да й подадеш ръката на слизане от автобуса, да платиш сметката и т.н. Мили дами, няма нищо срамно в това да оставите мъжа да се почувства мъж. А една истинска дама ще ме разбере какво имам предвид.

Самуил, 28 г:
Думата „дама” асоциативно ме навежда на думата „увереност”. Увереността прави жените секси. Колкото по-уверена, смела и проявяваща характер е една жена, толкова по-привлекателна е тя за един мъж.

Красимир, 46 г.:
Дама е онази жена, която винаги умее да бъде стилна и елегантна, намира време да се грижи за себе си, да поддържа външността, но не по-малко от това да полага грижи и за духовната си красота.

Константин, 39 г.:
Дама си, когато се държиш като такава, но мислиш като мъж. Женственост, грация, чар, усмивка, но този воал от женствени качества би бил още по-красив, когато е подплатен от способности като бърза мисъл, жажда за познания и интелект.

Радослав, 35 г.:
Тя прави всичко, за да се чувства един мъж щастлив, обича го безрезервно, вярна му е, съпричастна е с неговите чувства, тревоги, грижи и мечти. Винаги, във всяка една минута е нежна и мила към него.

Филип, 33 г.:
Една достойна да бъде наречена дама жена никога не би си позволила да поставя всички мъже под общ знаменател. Те определено не са еднакви, както не са еднакви и жените.

Владимир, 44 г.:
Ако един мъж иска да бъде с една определена жена, нищо на света не може да го спре, освен самата тя. Ако тази жена е истинска дама, тя знае как задържи един мъж дори и тогава, когато той реши да се оттегли.

Михаил, 65 г.:
Една дама уважава чувствата на другите. За една обикновена жена, която само търси любов, баз да я дава, чувствата може и да не означават нищо, но за една истинска дама, те са всичко.

Атанас, 38 г.:
Всяка жена е истинска дама. Тя винаги е по-силна, отколкото изглежда, по-умна, отколкото си мисли, по-смела, отколкото вярва, че е.

Ивайло, 37 г.:
Една истинска дама държи високо вдигната главата, а не краката, и в никакъв случай – носа си!