Предозирането с витамини не може да се получи от естествено хранене с плодове, зеленчуци и ядки. Те са неустойчиви при термичната им обработка. По-често сред хората от неправилно хранене се получава авитаминоза. През зимата особено няма човек, който да не е взимал сам допълбнително витамин С или поливитаминозни препарати. Било за възстановяване след грип или към антибиотичното лечение на респираторните инфекции.

Организмът е стройна саморегулираща се система и повечето водноразтворими витамини: С и от групата В, когато се вземат в концентриран вид, се изхвърлят чрез бъбреците. Дори и да сте взели повече от нуждите на тялото, те просто ще се отделят.

Допустима горна граница за безопасен прием на витамин С е около 2 г. Хипервитаминоза С създава условия за образуване на камъни в бъбреците и оплаквания от  храносмилателния тракт с  диария.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

От предозиране на витамините от групата В е възможно да се появят повръщане и диария. Последствието е остра дехидратация, което води до умора, понижаване на кръвното налягане и електролитен дисбаланс.