Храненето е ежедневна наша необходимост, която ни доставя огромно удоволствие. Всеки човек е изградил определен вкус към различните видове храни и избира по свое желание какво да сложи на масата си.
Разбира се, важно е какво ядем. Важно е и как го ядем,
т.е. как го приготвяме и комбинираме. Оказва се особено важно и в какво настроение сядаме, за да се храним, защото навиците от семейството и моделите на хранене, които сме усвоили, могат да повлияят на храната. Вместо полезна, тя да се окаже вредна за тялото ни. Пример, когато се храним гневни и раздразнени, може да се окаже, че
поглъщаме заедно с храната и собствения си гняв, страх или самота.
Кристофър Хансард в книгата "Тибетското изкуство за живота” съветва: "Никога не сядайте на масата ядосани, защото ще отровите и другите със своето настроение. Излейте гнева си някъде другаде, а след това се върнете, за да се нахраните. Когато ядете, умът ви трябва да бъде бистър и спокоен.”