Някои хора се радват на зимната приказка, когато навън е студено, снегът трупа ли трупа, а камината у дома бумти доволно. Други обаче се депресират точно по това време на годината. Причината едни да страдат от сезонно афективно разстройство, а други – не, може да се крие в цвета на очите, твърди ново изследване.

Ланс Уъркман, професор по психология в университета на Южен Уелс, направил свое проучване по темата за връзката между сезонната депресия и цвета на очите. Изводите от него показват, че хората със сини и светли очи са по-устойчиви към сезонните промени в настроението, теглото, апетита и социалните активности.

Снимка: istockphoto.com

Тези от нас, които са по-застрашени от изпадане в депресия, са с кафяв и по-тъмен цвят на очите.

Обяснението за това явление е съвсем просто – очите с по-малко пигмент като сини и сиви например, са по-чувствителни към светлината и по-лесно получават и обработват изображения. Хората със светли очи прoизвеждат и по-малко мелатонин през есента и зимата. Мелатонинът е хормон, произвеждан от тялото, който ни помага да преминем в режим сън. Някои учени вярват, че прекаленото производство или дисбаланс на хормона кара хората да се чувстват депресирани и летаргични.

Снимка: istockphoto.com

Разбира се, цветът на очите не е единственият фактор за сезонната депресия, а и изследването обхваща прекалено малък кръг от хора. Съветите как да се чувстваме добре през студените и мрачни месеци на годината включват редовни разходки на открито, когато навън е слънчево.