От продължителен бурен смях, след преяждане или препиване често се появява хълцане. Тези неволеви вдишвания с характерен и притесняващ звук са конвулсии на диафрагмата - мускулът, който отделя коремните органи от белия дроб и участва в процеса на дишането. Нервът, който провежда имупулсите за съкращение на диафрагмата, може да бъде раздразнен и от по-сериозни болестни причини - възпаления или тумори в стомаха и хранапровода, или при херния на диафрагмата.

При временно появило се хълцане е достатъчно

човек да изпие една чаша вода със стайна температура на глътки равномерно, без да диша през това време.

"Приятно и моментално действащо

средство при хълцане е чаша чай от семената на копъра.

Чаена лъжичка семена от копър се попарват с ¼  литър вода и се оставя 3 минути да се изкисва. Изпива се на глътки” – рецепта на Мария Требен.

Снимка: freedigitalphotos.net

Мануално въздействие:

1. Поема се дълбоко въздух. По време на издишването се натиска под гръдната кост (под лъжичката) с палеца на едната ръка, а с палеца на другата се описва дъга върху корема под ребрата вляво.

2. Отново дълбоко се вдишва. По време на издишването палецът на едната ръка продължава да натиска под гръдната кост, а с палеца на другата се описва дъга върху корема под ребрата вдясно. Натискът е умерен по сила.

3. Следват 2 дълбоки вдишвания и издишвания. Палецът продължава да натиска под гръдната кост. При второто издишване другият палец се придвижва с натиск надолу към пъпа.

Чрез тази мануална процедура всеки сам може да премахне хълцането си само с три движения за по-малко от 1 мин.

Разбира се, когато хълцането продължи с часове, а понякога с дни, без да може да се преустанови с никое от тези и други популарни средства, трябва да се потърси консултация с лекар.