Признаците на мигрената са силно главоболие, гадене,  повръщане, извънредна чувствителност към светлина, непоносимост към шум и звуци, липса на физическа сила до омаляване. Гаденето може да е толкова изявено, че да попречи да се преглъщат вода и лекарства.

Фактори, провокиращи мигрена:
- Храна - сирена, червено вино
- Стрес
- Менструация или овулация
- Отказване от кофеин
- Лекарства
- Пропускане на хранене, т.е. гладуване
- Промяна в ритъма за спане

Интересни факти за мигрената
- 80% от мигренозно болните съобщават, че стресът е отключващ фактор за пристъпа.

- 60% от хората с мигрена вярват, че тя има негативен ефект върху техния семеен и личен живот.

- Около 90% от хората, страдащите от мигрена, приемат гаденето като задължителна част от мигренозния пристъп.

- Аурата преди мигрена може да е визуална - виждат се мъждукащи светлинки; сетивна - усещания за изтръпване и скованост, и моторна - липса на сили с временна отпадналост.

Релаксацията може да помогне

Когато имате мигрена, помислете за релаксация в тъмно и тихо помещение.
Ако сами не можете да се отпуснете, потърсете помощ от професионалисти, които практикуват релаксиращи практики (иглотерапия, медитация, боуен техника).

Създайте си дневник на мигрената

В него описвайте всеки мигренозен пристъп. На коя дата и в колко часа се е появил. Предшестван ли е от аура и с какво е било придружено главоболието - гадене, повръщане, свръхчувствителност към светлина, нетърпимост към звукове. Каква е била по сила мигрената: лека, средна, силна, влошаваща се от физическа активност. Кой е подозираният провокиращ фактор - лекарство, храна, менструация .
Този дневник ще помогне на лекуващия лекар да научи за историята на вашата мигрена и ще послужи като указание в търсенето на най-правилното лечение.