Последни статистически данни сочат, че 1/3 от възрастното американско население е с доказан метаболитен синдром. Ендокринологът доц. д-р Ивона Даскалова в интервю за "Бъдете здрави” също обезпокоено споменава, че през последните години много често поставя тази диагноза.

Ако имате 3 или повече от показателите по-долу, вероятно сте с метаболитен синдром:
- Наднормено тегло
- Натрупване на мастна тъкан в коремната област и около талията
- Високо кръвно налягане
- Високи стойности на триглицеридите
- Висок холестерол, с нисък HDL - "добър” холестерол
- Завишени стойности на пикочна киселина
- Кръвна захар на гладно около 7

В повечето случаи промяната в стила на живот може да предпази от метаболитен синдром или да спре прогресирането му.

1 Отделете време за движение

Физическата активност е най-сигурния начин за предпазване от метаболитен синдром. Бъдете активни физически 2 часа и половина седмично, т.е. разделено - по 20 минути на ден.

2. Помислете върху диетата

Пропуснете панера с хляб на вечеря. Засилете купуването на плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, бяло месо и риба. Мазните риби съдържат омега-3 мастни киселини, които понижават нивото на триглицеридите. Ограничете продуктите със захари и много сол.

3. Свалете от теглото

Мазната тъкан, натрупана в областта на корема допълнително затруднява сърцето. Теглото може да намалите с ограничаване на калориите и включване на движението.

4. Ако сте пушач, спрете да пушите.

Д-р Рийд Туксон, авторитетен американски лекар, препоръчва на хората с метаболитен синдром да запомнят фразата: "Движението е ваш приятел, пушенето - ваш враг”.

Едновременно с това, лекуващият лекар вероятно ще изпише и лекарства за понижаване на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола, които ще помогнат в овладяването на синдрома.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Профилактиката на метаболитния синдром започва от детството чрез изграждане на здравословни навици за хранене и движение.