Изменения в лигавицата на шийката на матката под формата на язвички (ерозио) възникват в резултат на полово предавани инфекции (хламидии, микоплазми, папиломавируси, трихомони, херпесни вируси) и от травма при аборт, след раждане, грубо сношение.

Eрозио на шийката на матката може да се появи без оплаквания,

но няма как да не бъде забелязано при акушеро-гинекологичен преглед. То може да бъде съпроводено от бяло течение с неприятен мирис. За изясняване на диагнозата се извършва

колпоскопия, при която се наблюдават тъканите с допълнителна светлина под увеличение.

Взема се проба и за микробиологично изследване, при което се изолират наличните бактериални причинители. 

Другото изследване е оценка на цитонамазка. С четчица се взема материал чрез обърсване от шийката на матката, който се нанася върху предметно стъкло. То се изследва от специалист хистопатолог, дали клетките са "нормални”. Когато резултатите са ПАП 1 и ПАП 2 се оценяват като нормални.

При съмнения за предраково състояние се извършва вирусологично изследване за наличие на папиломавируси.

Обикновено за ефективно излекуване са достатъчни антибиотици,

но трябва да се лекуват и двамата партньори едновременно. Ерозио на шийката на матката, когато има дисплазия, т.е. промяна в клетките, се лекува чрез обгаряне с диатермокоагулация и лазерна коагулация.

Честата смяна на партньорите променя микрофлората на влагалището и силно повишава риска от развитие на гинекологични заболявания, включително ерозио на шийката на матката. Затова към профилактиката се отнася ползването на презервативи и спазването на добра интимната хигиена.