Хората, които се взират часове наред ежедневно в компютърния екран, неминуемо преуморяват очите си. Когато са фокусирани наблизо, очите по-рядко мигат. По време на мигателния рефлекс клепачите овлажняват очите със слъзната течност. Именно рядкото мигане в периодите на взиране, довежда да изсъхване на очната повърхност, което човек усеща като дразнене, сърбеж, дори дращене като от попаднали прашинки в очите. Естествено, първата  реакция на човек е да си разтърка очите, което обаче не подобрява състоянието.

Подобни оплаквания могат да се дължат на алергия или начален конюнктивит,

т.е. вирусна или бактериална инфекция. Лечението на различните състояния е много специфично, затова трябва да се потърси консултация с офталмолог. При инфекция лечението с капки за очи и мехлеми, съдържащи антибиотици и химиотерапевтици, е твърде ефективно. За да не се предаде инфекцията и на другите членове на семейството, ползвайте индивидуални кърпи за лице. В случай, че се подозира алергичен конюнктивит, трябва да се направят тестовете, за да се установи алергена, който е довел да тази реакция.

Срещу сухота в очите използвайте т. нар. "изкуствени сълзи"

Те ще премахнат усещането за сърбеж и дразнене, защото ще овлажнят и охладят очите. Особено подходящи са за хора, които носят  лещи за корекция на зрението. Съществуват изкуствени сълзи в еднократни дозички, които са без консерванти.

Човек може да си помогне и чрез съзнателно мигане при работа с компютър,

всеки път когато се сети за това. Освен това след  1-2 часа работа, са препоръчителни кръговите движение с очи или движенията им по диагонал. Гледането през прозореца към цветни обекти или в далечината са много полезни за зрението като цяло.

У дома след работа поставете хладни компреси върху очите си

Може да използвате тампони за сваляне на грим и да ги напоите с минерална вода.  Току-що отрязани свежи кръгчета краставица, поставени върху клепачите, също ще облекчат дразненето в очите.

Климатиците допълнително създават условия за сухота в очите. Затова в помещенията, където постоянно работят климатици, е добре да има овлажнители на въздуха .

Какво още може да се направи при сухота в очите вижте във „Видео по темата”.