В деня на Свети Иван Рилски Чудотворец Българският лекарски съюз отличи най-добрите медици. Голямата награда "Лекар на годината" спечели доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница, който в последните 7 години провежда кампания за детското зрение.

„В детските очи се крие един цял святТова е бъдещето на всяко едно дете“

Думите са на доктор Александър Оскар, който от малък знаел, че иска да помага. Решава да се посвети на здравето на най-малките. Преди 10 години си обещава да няма дете в предучилищна възраст, непрегледано от очен специалист.

„Огромно удовлетворение – да върнеш зрението на едно дете, да видиш щастието в неговите очи, щастието в очите на родителите“, казва той.

Доктор Оскар става доброволец още в самото начало на COVID кризата. "Страх нямаше, имаше тревога от неизвестното. Все още преобладава неизвестното, но вече медицината разполага с необходимите стредства да повлияе на усложненията на заболяването, а и системата е доста по-подготвена да се справи с проблема", споделя лекарят на годината.

"Няма как да не ме притеснява факта, че загиват медици на първа линия, близки, които страдат. Няма как да не ме притеснява фактът, че това обърква както здравеопазването, така и нашия живот", допълва медикът.

Той призова за спазване на мерките - носене на маски и на закрито, спазване на дистанция и избягване на струпвания на много хора на едно място.

"Никой не е изцяло защитен. В определен момент всеки един от нас ще се зарази, въпросът е кога ще се зарази и как ще прекара заразата. От нас зависи да забавим скоростта на заразяване на населението и да минимизираме усложненията от самата зараза", категоричен е доктор Оскар.

Той напомни, че е важно да подбираме източниците си на информация по темата, тъй като са изключително много фалшивите новини и конспиративните теории, свързани със създаването и разпространяването на коронавируса.

За или против дигиталното обучение

"Дигиталните устройства са стационарни и мобилни. Най-опасни за зрението са мобилните - телефони и таблети, тъй като децата ги доближават прекалено близко до очите си и това изключително затормозява зрителната система. Натоварва се и нервната система. Дигиталната форма на обучение има своите предимства в определни ситуации, но трябва да се подхожда внимателно, тъй като крие големи рискове", казва д-р Оскар.

"Нашите наблюдения са, че през последните шест месеца има сериозно увеличение на миопията, късогледството и най-вече на прогресията на една миопия. Имаме случаи на деца в рамките на три месеца с увеличение на късогледството от 2 диоптъра в резултата на неправилната употреба на дигиталните устройство", алармира той. 

Докторът съветва родителите да се използват настолни компютри. На всеки 20-30 минути децата да почиват и да гледат надалече и да не се по цял ден пред компютрите.

Чуйте целия разговор с д-р Александър Оскар във видеото.