Убедили сме се, че човек вземе ли твърдо решение, може да се раздели с излишните килограми. Много са видовете диети и подходите за остлабване. Диетолозите ги наброяват повече от хиляда.

Ще споделя с вас отличния резултат, който са постигнали двама трийсетгодишни активни хора. Стресовите предизвикателства за доказване на ново работно място, преместването в друга страна, търсене и обзавеждане на жилище бяха дали своите последствия - наднормено тегло.

Промяната, която започват преди 10 месеца, включва

палеодиета и редовно посещение на залата по кросфит.

Мъжът намалява за това време теглото си с 20 кг, а младата жена с 10 кг.  Вярно е, че се е наложило да подменят дрехите с нови, но класическите костюми от преди могат да бъдат носени отново.

Това, което е било необходимо да променят в храненето, е връщане към първичното човешко хранене от миналото, преди модерните рафинирани храни. В основата си това означава

елиминиране на въглехидратите (без тестени изделия, без захар) и наблягане на протеиновите продукти.

Желателно е месото да е от животни, които не са били третирани с антибиотици. Добавят се много зеленчуци, варива и ядки. Включват се всякакви плодове. Източникът на мазнини са: зехтин, рибено масло, авокадо, кокосово масло. Намаляват се оризът и царевицата.

Закуската може да бъде от плодове, шунка и яйца.

Обядът и вечерята съдържат всякакъв вид меса и риба. Може да се пие червено вино, но по 1 чаша.

От разговора с младата двойка разбрах, че не се е налагало да гладуват или да се лишават - единствено да подбират храната. Отслабването, което за тях е било желано, е в резултат на кетогенезата, включване в употреба на отложените резервни мазнини и от редовното и усилено спортуване. През това време е препоръчително да се следи нивото на холестерола и при нужда да се направи корекция в храненето.

Диетата се използва от спортисти, за да имат достатъчно сила в мускулите, по-добра подвижност и за влизане в съответна категория.

Подходяща е за хора с непоносимост към глутен и лактоза, както и с диабет тип 2.

Това, което видях при тези млади хора и техните приятели от клуба по кросфит беше доброто им самочувствие, сила, подвижност, положителна нагласа към живота и стройните им хармонични тела.