Несъмнено в сезона на празниците сте си похапнали месце (свински мръвки, пуйка, патица и т.н.), и то гарнирано не с какво и да е, а с кисело зеле. Излишно е да описвам колко вкусни са тези традиционни зимни ястия. Но освен превъзходните вкусови качества, зелето, втасало в саламура от морска сол, хрян, дюля и червена зелка за цвят, е и много полезно.
Киселото зеле се оказва, че подобно на киселото мляко е:
•Естествен пробиотик. Има свойството да се бори и побеждава свободните радикали в организма, причиняващи стареенето на клетките.
•В него има достатъчни количества млечна киселина, която успешно се противопоставя на гнилостните бактерии в стомаха.
•Редовната консумация на този традиционен за българската кухня продукт поддържа чревната флора в перфектно състояние.
•Само в 100 гр кисело зеле има близо 70 мг витамин С, като се има предвид, че дневната нужда на организма е от 60 до 100 мг.
•Има всички съставки, които го правят перфектен имуностимулант.
•Има и невероятното свойство да повишава издържливостта при физическо натоварване и да поддържа организма при стрес.
•Киселото зеле съдържа и тартонова киселина, която възпрепятства превръщането на въглехидратите в мазнини.
•И накрая, но не на последно място по значение, е фактът, че саламуреното зеле има високо съдържание на растителни фибри. Те активират обмяната на веществата и съдействат за прочистването и отстраняването на токсините от организма...
Това са само част от добрите новини за киселото зелце. Лоши... няма!