До сутринта калориите от храната, консумирана преди 10-12 часа, е изразходвана от организма. За активността през новия ден е нужна солидна закуска. Заблуда е, че няма да напълнеете, ако се лишавате от закуска. Кръвната ви захар ще се понижи, ще бъдете готови да гризкате всевъзможни снаксове и бонбони, да пиете кафе след кафе, но и те съдържат сол, мазнини и калории, обече без витамини и полезни вещества.

1-2 филийки пълнозърнест хляб на закуска няма да ви доведат до напълняване, дори и да ги намажете с масло или плодово сладко. 

Мляко, сирене и кашкавал са необходими за здравината на костите и растежа на децата. От тях се получават важният витамин А, а също калций, магнезий и желязо.

Плодовете и техните сокове ви зареждат с тонус благодарение на витамин С, който предпазва от умора и инфекции. 

Овесена или елдена каша, мюсли с мляко, варени и бъркани яйца са прекрасен старт за енергичен ден.   

Снимка:Thinkstock/Getty Images

На 43-та ежегодна среща на Американската сърдечна асоциация специалистите потвърждават извода, че редовната закуска контролира апетита и не предразполага към преяждане, както на обяд, така и на вечеря. Затова добрата закуска в спокойна обстановка намалява наднорменото тегло и риска от захарен диабет тип 2, атеросклероза и инфаркт.

Закуската предотвратява умората и слабостта в следобедните часове като не позволява да пада кръвната захар и да повлиява на мозъчната дейност. Децата реагират на понижението на кръвната захар от липсата на закуска с понижена концентрация. Френски спеиалисти установили, че деца, които не закусват, в третия учебен час стават много разсеяни. 

Повече по темата може да научите от аудиозаписа "Нуждата от солидна закуска” - целият ни разговор с радиожурналиста Светослав Николов в предаването "За София", излъчен в ефира на bTVRadio на 28 март 2014 г.