Зеленчуците, плодовете, пълнозърнестите храни и варивата са "звездите” в здравословното хранене. Има неоспорими доказателства, че консумацията на растителни храни намалява голяма част от заболяванията на хората.

Ето как  участват те в поддържане на здравето:

Първо:

Снабдяват с фибри и антиоксиданти. Тези субстанции са мощни протектори на клетките срещу формирането на ракови изменения, а когато такива са започнали, забавят процесите на клетъчното разрастване, т.е прогресирането на рака.

Второ:

Имат ниско съдържание на калории, което означава, че не позволяват натрупването на излишни килограми. Поддържане на нормално тегло е безусловен плюс в профилактиката на редица болести на обмяната и на сърдечно-съдовата система. Още повече, че затлъстяването има връзка с рака на дебелото черво, матката, щитовидната жлеза, панкреаса и хранопровода.

Предлагам здравословни варианти при трикратно хранене:

Закуска

Зърнена каша (овесени ядки, елда, киноа) с плодове.
Бъркани яйца с чушки, гъби и кромид лук                 

Thinkstock/Getty Images

Обяд
Зеленчукова супа или супа от боб, леща, грах.
Голяма купа свежа салата със зеленчуци според вкуса.

Вечеря
Пица или паста със зеленчуци
Кафяв ориз или киноа с портокалови парченца, или с ананас.
Печени картофи, пълнени със задушени домати, чушки, броколи, чесън и лук.

Кулинарно правило гласи: "Основните зеленчуци в ястието да не бъда повече от два вида".