Рибата е лека храна за храносмилане и богат източник на протеини. Редовната консумация на риба е полезна срещу "стареенето на мозъка”, заради високото съдържание на йод. Морската и океанската риба съдържат много повече йод от останалите видове, които обитават реките, езерата и язовирите. Освен това е безценен източник на фосфор, калций и желязо, а също и на витамините А, Е, D, В. Това богатство от полезни вещества подобрява вида на кожата, косата и ноктите.

Рибата е храна, препоръчвана на хора със сърдечно-съдови заболявания, заради съдържанието на омега-3 ненаситените мастни киселини. Те увеличават чувствителността на клетките към инсулин, което означава, че по-добре се усвоява глюкозата. Омега-3 ненаситените мастни киселини са на разположение да се превърнат в енергия, но да се запази мускулният гликоген и да се съхрани големината на мускулите.

Нейните хранителни съставки поддържат нормалната функция на щитовидната жлеза, на периферната нервна система и на имунната система. Затова тя влиза в много диетични режими, напр. при захарен диабет, хипофункция на щитовидната жлеза, кожни заболявания, умствена умора, рахит, сърдечно-съдови заболявания, за отслабване и др.

Рибата отлично се съчетава с подправки. Добре приготвена на скара, а също печена или варена, рибата е сред истинските деликатеси - дар от природата. Тя не се нуждае от продължителна термична обработка. Разбира се, времето за печене трябва да е съобразено с дебелината и големината на рибата, което варира от 5 до 12 минути за всяка страна.

Богато разнообразие от рецепти за рибни ястия може да намерите в новия сайт Bistro.bg