Приемът на богати на витамин Е храни може да балансира високия холестерол, да възстанови увредена кожа, да заздрави коса, да балансира хормоните и да подобри зрението. След като ви представихме първа част на здравословните ползи от приема на витамина, време е да продължим с ползите за кожата и косата, като накрая ще намерите лесна и бърза рецепта за хидратация на кожата.
 
Противопоказания при прием 

Витамин Е е противопоказен при налична история с алергични реакции, както и при подрастващи без лекарска препоръка. Не е препоръчително да се приема от  хора с хипертиреоза, захарен диабет, холецистит, хемофилия, чернодробна цироза, бъбречна недостатъчност. Макар да се използва в някои случаи при бременност, не е добре да се взима самодейно във високи дози – това може да причини отклонения в развитието на плода.

Страничните ефекти от приема на витамин Е обикновено се проявяват при по-продължителен прием и в големи несъобразени дози. Най-сериозно могат да се изразят в кървене от лигавиците – носа, очите и половите органи. Основната причина за това е, че витамин Е във високи дози блокира действието на витамин К, който е отговорен за способността на кръвта да се съсирва.

Какви количества витамин Е са необходими?

Препоръчителна дозировка 

Според Националния здравен институт, препоръчителната дневна доза за възрастни над 14-годишна възраст е 15 mg (или 22,4 IU), бременни жени на всяка възраст може да получат 15 mg (или 22,4 IU) и кърмещите жени на всяка възраст е препоръчително да приемат 19 mg (или 28,4 IU).

От колко витамин Е имат нужда децата?

Деца 0-6 месеца, 4 mg / ден (6 IU / ден)

Деца 7-12 месеца 5 mg / ден (7,5 IU / ден)

деца 1-3 години, 6 mg / ден (9 IU / ден)

деца 4-8 години, 7 mg / ден (10,4 IU / ден)

деца 9-13 години, 11 mg / ден (16,4 IU / ден)

Храни, богати на Витамин Е

Трите основни категории храни, които съдържат по-големи количества витамин Е, са:

- зеленолистни зеленчуци (броколи, спанак и др.);

- храни с високо съдържание на полезни мазнини, като сурови ядки (бадеми, лешници), семена и мазни риби / морски дарове, включително скариди и сардини;

- богати на масла и мазнини растения, като маслини и авокадо;

- също така можете да си набавите витамин Е и от киви, тиква, сушени кайсии.

Лесна и бърза рецепта за хидратация на кожата

Необходими съставки:

- 2 капсули витамин Е

- 1 чаена лъжичка гел от алое вера

Алое вера е един от най-добрите натурални продукти за кожата. Спомага за нейната дълбока хидратация, както и за по-бързото ѝ възстановяване след изгаряния и наранявания. Двете съставки се смесват, след което се прилагат с лек масаж върху предварително почистена кожа. При по-упорити бръчки масажирайте около 2-3 минути. Оставете маската да подейства в рамките на 20 минути, след което изплакнете с хладка вода.

Допълнителна важна информация

Необходимо е да се знае, че в броя на съединенията на витамин Е влизат и такива като алфа-, бета-, делта- и гама- токофероли, а също и алфа-, бета-, делта- и гама- токотриеноли. Те могат да бъдат получени, както по естествен път, така и по синтетичен път в лабораторни условия. За да узнаем точния произход на витамина е необходимо да се прочете етикета. Ако пред названието стои буквата D-алфа-токоферол, това означава, че е с природен произход. Представката DL означава синтетично производство. Двата вида съединения "работят" успешно с организма, но чрез многобройни проучвания е доказано, че вариантът получен от природен произход действа по-ефективно.

Заключение

Оказва се, че Витамин Е има многобройни ползи за здравето и красотата ни. Витаминът е един от най-важните за женския организъм, тъй като способства за увеличаване на вероятността за зачеване (стимулирайки синтеза на женските полови клетки) и за доброто развитие и благополучното раждане на плода. Всеки опит да се изброят функциите на витамин Е в човешкия организъм крие риск да се пропусне някоя от тях, тъй като броят им е наистина огромен.