Въглехидратите са безполезни и даже вредни! Изпитвам невероятно изумление към хората, които го препоръчват и огромно съжаление към хората, които го изпълняват!

Въглехидратите са изключително ценни, що се отнася до правилното фукциониране на мозъка. И тук ответната реакция е - “Е, да, ама се качват килограми от тях!” Пак опираме до модел на хранене с гладуване или този с правилен прием на необходимите за човешкото тяло нутриенти. Приемът, както на въглехидрати, така и на всички останали нутриенти, трябва да е в рамките на разумното.

Имам много клиенти, преминали през диета или режим, в който са им забранени въглехидратите. Повечето от тях излизат от този ад с ужасно главоболие, тежки промени в месечния цикъл, абсолютно безжизнени и уморени.

Тялото има определен брой ензими и когато дълго време го лишаваме от определена храна, то спира да отделя този ензим и естествено спира да разгражда храната. Затова храненето, дори и когато сме на режим с поставени определени цели, трябва да е разнообразно и богато на всички хранителни вещества. Докато сме на режим, може да ограничим определени храни, но в никакъв случай не бива да ги спираме напълно. 

Въглехидратите са едни от най-ценните нутриенти, без които мозъкът ни няма как да функционира. Всеизвестен факт е, че чрез протеините тялото се възстановява, но пък въглехидратите са тези, които дават нужната енергия за това на тялото.

Не измъчвайте тялото си, ограничавайки го с еднотипна храна и забранявайки му хранителните вещества в разумни количества, от които то се нуждае. Грижете се за него, като за дете, на което тепърва искате да изградите хранителни навици, но без нищо да му е чуждо. 

Всички статии от темата "Другото дясно" може да прочетете тук.