Правилното меню може да съхрани младостта ни по-дълго. Връзката между стареенето и храната беше фокусът на 14-ия световен конгрес по естетична медицина в Монако. Д-р Сияна Живкова (дерматолог в Jewel Skin Clinic) споделя какви са последните тенденции и изследвания в тази област. “Непрекъснатият прием на грешна храна, която не се абсорбира и не се изгаря напълно, води до хронично клетъчно възпаление. Дерматолозите знаят много добре, че хроничното възпаление води до фиброза, а тя е нещото, което създава капсулирани мастни депа. Те не могат да бъдат разбити. Срещу тях не помагат нито масажи, нито методите, които до сега се използват за справяне с целулита. Фиброзата да бъде разкъсана. Трябва да се комбинират техники като вакуум, инфраред, радиочестота и ултразвук се комбинират, за да може тъканта да се преструктурираме една тъкан. Но основното е да променим хранителния си режим“.

Оказва се, че спазването на диети може да доведе до образуване на целулит. Това е причината младите момичета, които най-често се подлагат на хранителни режими, да се сдобият с портокалова кожа, дори и да не страдат от толкова много излишни килограми. Погрешно е именно храненето.

Приемайте 1200 калории на ден

Всички познати хранителни режими имат своите недостатъци. Американците, участници в Световния конгрес по естетична медицина, препоръчват режим, в които се приема 1200 калории на ден. Ако искаме да съхраним младостта си по-дълго време, трябва да приемаме по 120 грама въглехидрати на ден. Тях можем да си набавим чрез осем малки порции с готвени зеленчуци, които не бива да надхвърлят общо 500 грама.
Хапвайте и две порции пресни плодове - не повече от 200 грама.

Може да си позволите една порция леща или овесена каша по 100 грама.
Фибрите в менюто ви трябва да бъдат 40 грама, протеините (най-добре от нискомаслени източници) - 90 грама.
Мазнините не бива да бъдат повече от 40 грама. Тях може да си ги набавите чрез две супени лъжици зехтин.