Съществува увеличен риск от преждевременна смърт за хората над 45-годишна възраст, които консумират големи количества сладки напитки - включително безалкохолни напитки, плодови напитки и плодови сокове.

Резултатите от изследването на американски учени от "Emory University" в Атланта установяват, че съществува връзка между консумацията на сладки напитки и повишен риск от смърт от сърдечни заболявания или друга причина, в сравнение с останалите, които не консумират подобни напитки.

Изследването е обхванало близо 18 000 души, които не страдат от сърдечно-съдови заболявания или диабет. Изследователите са отчитали консумацията на сладки храни и напитки, като са използвали въпросник за продукти с високо съдържание на захар - не само напитки, но и храни - десерти, бонбони, сиропи, подсладени закуски и други.

Снимка: iStock

Участниците са наблюдавани средно около 6 години, като изследователите са анализирали причините за смъртта, съсредоточавайки се върху смъртните случаи от сърдечни заболявания, като сърдечен удар, сърдечна недостатъчност и смъртни случаи от всяка друга причина.

Участниците в проучването, които са консумирали 700 мл или повече сладки напитки всеки ден, са имали двойно по-висок риск от смърт заради коронарна болест на сърцето, в сравнение с останалите, които са пили по-малко от 30 мл дневно.

Освен това за тях съществува повишен риск от смърт от други сърдечно-съдови заболявания. За разлика от сладките напитки, изследването не установява подобна връзка между консумацията на сладки храни и повишения риск от преждевременна смърт.