Селенът се намира в съвсем малки количества в организма, но неговата роля за здравето е огромна. Той е мощен антиоксидант и е ключово хранително вещество за здрава имунна система, младежки вид и остър ум. След като ви запознахме с първата част от здравословните ползи от приема на селен, продължаваме със съветите на фитнес инструктора Станимир Михов.

6. Увеличава дълголетието

Πpoyчвaниятa пoĸaзвaт ĸoлĸo вaжeн e тoзи минepaл зa нaшeтo здpaвe и дългoлeтиe. Aĸo иcĸaтe дa имaтe дълъг живoт, ceлeнът oпpeдeлeнo e минepaл, ĸoйтo иcĸaтe дa вĸлючитe във вaшaтa диeтa. Ceлeнът cъщo e изcлeдвaн зa лeчeниe нa дeceтĸи cъcтoяния, вapиpaщи oт acтмa дo apтpит; oт зaбoлявaнe нa щитoвиднaтa жлeзa дo cъpдeчнo зaбoлявaнe. Pиcĸът oт тeзи cъcтoяния ce yвeличaвa c възpacттa, тaĸa чe ĸoнcyмацията на ceлeн мoжe дa пoмoгнe зa зaщитa нa тялoтo и дa дoпpинece зa увеличаване на продължителността на живoта.

Накратко: С напредване на възрастта, рискът от много заболявания се увеличава, а тъй като приемът на селен оказва цялостно благотворно влияние върху организма, се счита че може да повлияе на продължителността на живота.

7. Успокоява симптомите на астма

Астмата е хронично заболяване, което засяга дихателните пътища, които пренасят въздух в и извън белите дробове.Тези дихателни пътища се възпаляват и започват да се стесняват, причинявайки симптоми като хрипове, недостиг на въздух, стягане в гърдите и кашлица. Астмата се свързва с повишени нива на оксидативен стрес и възпаление в организма. Поради способността на селена да намалява възпалението в организма, някои изследвания показват, че този минерал може да бъде ефективен при облекчаване на свързаните с астмата симптоми.

Накратко: Селенът може да бъде полезен за хора с астма поради способността му да намалява възпалението в организма. Необходими са обаче повече изследвания в тази област.

8. Помага за предотвратяването на деменция и загубата на памет

Болестта на Алцхаймер е опустошително състояние, което причинява загуба на паметта и влияе отрицателно върху мисленето и поведението. Броят на хората с болестта на Алцхаймер нараства, а намирането на начини за предотвратяване на това дегенеративно заболяване е все по-належащо. Счита се, че оксидативният стрес влияе както при отключването, така и при развитието на неврологични заболявания като болестта на Паркинсон, множествената склероза и болестта на Алцхаймер. Няколко проучвания показват, че пациентите с болестта на Алцхаймер имат по-ниски нива на селен в кръвта, и когато приемат минерала под формата на хранителни добавки или чрез храна, паметта им се подобрява.

Накратко: Спазването на диета, богата на селен, може да помогне за предотвратяване на деменция и подобряване на загубата на памет при хора с болестта на Алцхаймер.

9. Увеличава плодовитостта

Няколко проучвания показват, че редовната консумация на селен може да подобри плодовитостта както при мъжете, така и при жените. Те също така потвърждават, че редовното му приемане стимулира движението на сперматозоидите. Той се счита за един от основните минерали за вашето благополучие и неговият дефицит може да предизвика мъжко безплодие. Някои изследвания дори показват, че липсата на селен оказва неблагоприятно влияние върху растежа на плода и женската фертилност, а при редовен прием може да се намали риска от спонтанен аборт. Все пак в този момент повече изследвания са насочени към безплодието при мъжете, отколкото при жените.

Накратко: Проведените изследвания показват, че редовният прием на селен би могъл да подобри плодовитостта както при мъжете, така и при жените.

10. Подобрява състоянието на косата и кожата

Селенът увеличава растежа на косата и намалява пърхота. Той е включен в състава на много шампоани против пърхот. Цинкът и селенът се препоръчват от лекарите при косопад. Те помагат за правилното функциониране на хормоните и стимулират растежа на косата. Също така минералът се счита за естествен метод за лечение и отстраняване на акне от кожата. Акнето се причинява поради запушени пори и може да се появи на шията, гърдите, лицето, гърба и горната част на ръцете. Благодарение на своите детоксикиращи свойства, селенът помага за пречистване на кожата от вредните токсини.

Накратко: Благодарение на своето антиоксидантно и детоксикиращо действие, селенът помага на косата и кожата да изглеждат здрави и красиви.

Храни богати на селен

За щастие има много здравословни храни, които имат високо съдържание на селен. Следните храни са чудесни източници (ПДП – Препоръчителен дневен прием):

- Бразилски орехи: 137% от ПДП* в една ядка (5 грама)

- Халибут: 106% от ПДП в 6 унции (159 грама)

- Риба тон: 77% от ПДП в 3 унции (85 грама)

- Стриди: 77% от ПДП в 3 унции (85 грама)

- Слънчогледови семена: 62% от ПДП в 2 унции (56 грама)

- Гъби: 51% от ПДП в 1 чаша (145 грама)

- Пиле: 50% от ПДП в 5 oz (140 грама)

- Яйца: 44% от ПДП в 2 големи яйца (100 грама)

- Сардини: 36% от ПДП в 4 сардини (48 грама)

Количеството селен в растителните храни може да варира в зависимост от съдържанието на селен в почвата, в която са били отглеждани. Заради това концентрациите на селен в културите зависят до голяма степен от мястото, където се отглеждат. Например, едно проучване показа, че концентрацията на селен в бразилските орехи варира значително в различните региони. Докато една бразилска ядка от един регион осигурява до 288% от препоръчителния дневен прием, други осигуряват само 11%. Ето защо е важно да се поддържа разнообразна диета, която включва повече от един добър източник на този важен минерал.

Опасности от прекомерна консумация на селен

Въпреки че селенът е необходим за здравето, натрупването на твърде много може да бъде опасно. Всъщност консумирането на високи дози селен може да бъде токсично и дори фатално. Въпреки че токсичността, предизвикана от селен е рядка, е важно да консумирате количество близо до препоръчителното от 55 мкг на ден и никога да не надхвърляте допустимата горна граница от 400 мкг на ден.

Страничните ефекти от прекалено високи нива на селен в организма включват:

- Косопад;

- Виене на свят;

- Гадене;

- Повръщане;

- Зачервяване на лицето;

- Треска;

- Мускулна треска;

Заключение

Селенът е мощен минерал, който е от съществено значение за правилното функциониране на тялото. Необходим на човешкото тяло в малки количества, той играе важна роля в метаболизма и функцията на щитовидната жлеза. Също така помага да се предпази тялото от увреждания, причинени от оксидативен стрес. Не само че е необходим за здравето, селенът също така спомага за засилване на имунната система, забавяне на умствения упадък, свързан с възрастта, и дори намаляване на риска от сърдечни заболявания. Добавянето на повече богати на селен храни към вашата диета е отличен начин за поддържане на добро здраве.