LadyZone попита група майки дали дават на децата си зърнени закуски и дали те самите закусват. Оказа се, че почти 50% от отговорилите предлагат зърнени закуски често. Това е предпочитан вариант, защото се приготвя бързо и лесно, съдържа полезни вещества и децата харесват интересните формички. 20% от отговорилите са давали поне веднъж такъв тип закуска, но децата не са проявили особен интерес. Останалите предпочитат да предлагат друг тип храни. Оказва се, че същите тези майки, които държат децата им да закусват редовно, често пропускат своята собствена закуска. Вместо това изпиват чаша (или повече) кафе.
Да или не на закуската - да се разберем веднъж завинаги!?
На събитие на Nestle по повод представянето на най-новия им продукт – Cheerios OATS с овес, проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, сподели, че децата имат нужда от сутрешна доза храна, която да е с дълго освобождаване на енергия, за да се повиши концентрацията и мозъчната им дейност. А какво по-хубаво особено ако след закусва тръгват към училище?!
А какво е закуската за нас жените? Представете си купа с нарязани пресни плодове, мляко, пълнозърнест флейкс, микс от ядки, няколко вида сиренца, мед, кафе, фреш... Всичко това върху маса до прозореца, от която се разкрива приятна гледка - градски покриви или пък върховете на заснежените борове в планината. Облекли сте неговата риза или просто си стоите по пантофи в топлата стая. Закусвате, слушате любимата си песен, може и да потанцувате щуро. И без това още сте рошава. Звучи добре, нали? Знаем, че не винаги е така, но можем да си го правим поне понякога.
Изборът на сърцето
Зърнените закуски с овес са полезни, защото това растение има способността да оказва благоприятно въздействие върху здравето на сърцето и може да намалява риска от сърдечни заболявания. Пълнозърнестият овес е богат на разтворими фибри, наречени бета глюкани, които за понижаването на холестерола. За него, хората, които се интересуват от здравословно хранене и държат да са здрави, знаят много. Той е ключовият фактор, предизвикващ сърдечно-съдови заболявания. Следователно всичко, което ни помага да го намалим, е добре дошло! Овесът се явява нещо като съставка супергерой, когато
става въпрос за здравето на сърцето. За справка през през изминалата година диагнозата сърдечно-съдово заболяване е била поставена на над 70 000 души.
Така че, ако можем да се погрижим за сърцето си, да го направим - с храна и любов.