Приемането на една капсула рибено масло дневно през бременността и първите месеци на кърменето може да намали риска от развитието на хранителна алергия на бебето. 

В рибеното масло се съдържа специални мазнини, наречени омега-3 мастни киселини. Тази мазнина влияе положително върху развитието и има противовъзпалителен ефект. Според изследвания на британски учени от "Имперски колеж Лондон", това намалява с 30% риска от алергии към яйца при деца до 1-годишна възраст. 

Множество деца са засегнати от алергии към храни - ядки, яйца, мляко или пшеница. С времето този проблем се разраства. Алергиите се причиняват от неправилното функциониране на имунната система, което води до реакции на тялото (като обриви, повръщане и хрипове) към безвредни храни. 

Учените са провели 19 проучвания с добавки на рибено масло, които са приемани през бременността от майките. Изследванията сред 15 000 души установяват, че рибеното масло намалява риска от алергии. Те проучват и влиянието на пробиотичните добавки, приемани по време на бременността, като откриват намаляване с 22% на риска от развитие на екзема при деца до 3-годишна възраст.

Снимка: iStock

Според експертите е необходимо децата да се наблюдават в по-дългосрочен период от време, за да се потвърди и дълготрайния ефект. Досегашните изследвания потвърждават, че диетата с омега-3 мастни киселини по време на бременност може да влияе положително върху развитието на алергии в ранните детски години.

Омега-3 мастни киселини се съдържат в мазна риба и препоръките са бременните да не приемат повече от две порции риба на седмица. Поради нивата на живак в някои риби, трябва да се внимава с количеството, затова избягвайте акула, риба меч или риба марлин (голяма океанска риба).

От друга страна, няма никакви открити доказателства, че с избягването на храни като ядки, млечни продукти и яйца по време на бременност ще се избегнете развитие на алергия у детето.