През последните години кетогенната диета завладя света на здравословното и фитнес хранене. Множество специалисти я препоръчват при хронични заболявания и затлъстяване, а броят на доказателствата за ползите от нея расте непрекъснато.

Този режим гарантира невероятни резултати, независимо дали искате да се справите с диабет, сърдечносъдови или неврологични проблеми, или целта ви е просто да отслабнете. Концепцията да се храните с много мазнини и минимум въглехидрати обаче изглежда колкото проста, толкова и объркваща. Целта на тази книга е да ви помогне да преминете на този режим на хранене и да се придържате към него без особени затруднения.

В „Ръководство по кетогенна диета за начинаещи“ ще намерите кратко и ясно представяне на същността и основните принципи на кето диетата, 14-дневен хранителен план и списъци за пазаруване, както и 75 лесни и бързи за приготвяне рецепти, придружени с точни хранителни стойности.

Вижте рецепта от "Ръководство по кетогенна диета за начинаещи", която излиза на 26 март от "Хермес" в превод на Цветелина Лакова.

Снимка: Хермес

ПЪЛНЕНИ ПИЛЕШКИ ГЪРДИ

4 порции / Предварителна подготовка: 30 минути + 30 минути за охлаждане / Термична обработка: 30 минути

Това ястие чудесно би подхождало на изтънчено ризото в гурме ресторант. Тайната на перфектните пълнени пилешки гърди е в изрязването на джоба – той не бива да е твърде дълбок, но трябва да е достатъчно голям, така че плънката да не излиза, в противен случай ще се разтопи във фурната и джобът ще остане празен.

Необходими продукти:

1 с. л. масло

¼ ч. ч. накълцан лук

½ ч. ч. козе сирене, на стайна температура

¼ ч. ч. маслини „Каламата“, накълцани

¼ ч. ч. печени червени чушки, нарязани

2 с. л. накълцан пресен босилек

4 х 140 г пилешки гърди с кожа

2 с. л. зехтин екстра върджин

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200°С.

2. Разтопете маслото в малък тиган на умерен огън. Добавете лука и го сотирайте до омекване (около 3 минути).

3. Прехвърлете лука в купа и добавете сиренето, маслините, чушките и босилека. Разбъркайте добре и оставете сместа в хладилник за около 30 минути.

4. Направете напречни разрези в пилешките гърди и ги напълнете равномерно с плънката. Фиксирайте разрезите от двете страни с клечки за зъби.

5. Сложете голям тиган, който може да се ползва във фурна, на умерено силен огън и сипете вътре зехтина.

6. Запечатайте пилешките гърди от двете страни (общо около 10 минути).

7. Пъхнете тигана във фурната и печете до готовност на пилето, като внимавате да остане сочно (около 15 минути). Отстранете клечките за зъби и сервирайте.

Вариант на рецептата:

Ако не разполагате с пресен босилек, може да приготвите плънката с готова паста от босилек или със замразен босилек. За по-интензивен вкус добавете една лъжица песто.

Хранителни стойности за една порция:

Ккал: 389;

Мазнини: 30 г;

Протеини: 25 г;

Въглехидрати: 3 г;

Фибри: 0 г;

Нетни въглехидрати: 3 г;

Мазнини 70% / Протеини 28% / Въглехидрати 2%