В забързания ритъм на живот, в непрестанното гонене на срокове, в необходимостта да се доказваме ежедневно, в безумно преследване на резултати и високи цели, забравяме, че има неща, които сме загърбили, тези, които са много по-важни от егото, жаждата за себедоказване и имидж. А именно – семейството и приятелите.

Дойде ли време за обяд или вечеря, хапваме на крак, за да се върнем колкото се може по-бързо към рутинните си задължения. Звучи познато, нали? А всъщност даваме ли си сметка колко негативни последствия върху нашето здраве може да окаже цялата тази яростна надпревара с времето. Днес все повече хора по света предпочитат да се хранят „набързо” и... сами, забравяйки за онези изконни традиции, когато семействата са се събирали около трапезата, отправяйки молитва на благодарност за това, че са заедно, че са живи, здрави и щастливи.

Скорошно проучване сочи, че повечето хора се хранят абсолютно сами, обсебени от мисълта да се върнат по-бързо на работа. Тези "печални" хранителни навици обаче, които все повече хора по света практикуват, остават необратими последици върху нашето физическо и психическо здраве.

#Готвенето понижава стреса
Една прекрасна причина да се откажете от готовите полуфабрикати, да запретнете ръкави в кухнята, а след това да доставите на себе си и любимите си хора радостта от лично приготвеното от вас, с много любов и вдъхновение, ястие. Освен това, според проучвания, самият процес на готвене се отразява изключително благотворно върху психиката и душевния ни комфорт. Според резултатите от изследването суетенето около печката и приготвянето на вкусни специалитети за близките оказва върху съзнанието и мислите ни силно терапевтичен и успокояващ ефект, особено след дългия и напрегнат работен ден.

#Домашно приготвената храна е по-питателна и полезна
Няма спор – приготвената у дома храна е по-питателна и здравословна от тази, поднесена ни в ресторанта или купена от близкия супермаркет. Освен това, изследвания разкриват, че членовете на семейства, които се хранят заедно (но не пред телевизора), страдат в много по-ниска степен от наднормено тегло или затлъстяване в сравнение с тези, които се хранят поотделно.

#Семейните ястия предпазват децата от вредните хранителни навици
Ястията, приготвени вкъщи, не само предпазват децата от вредните хранителни навици, но и изграждат полезни такива. А това, че храната се споделя заедно със семейството, допълнително допринася за тяхното пълноценно физическо и психическо израстване. Според доклад на Колумбийския университет, децата, които закусват, обядват или вечерят заедно със семейството си най-малко пет пъти седмично, са по-малко склонни да посегнат към цигари, алкохол или наркотици в своите юношески години. Обратно – тийнейджърите, чиито семейства рядко се събират за вечеря, са почти четири пъти по-склонни да опитат наркотици в бъдеще.

Е, ваш ред е да направите своя избор!