Червеното месо не е препоръчително при проблеми с кръвното налягане, като пилешкото и рибата "минават" за по-здравословен вариант. Независимо дали печете на скара пилешко, телешко или риба, грилованото месо повишава риска от високо кръвно налягане със 17 %.

Резултатите от изследване на американски учени от Харвардския университет сочат, че печенето на месото на скара при висока температура води до освобождаване на опасни химикали, които възпаляват кръвоносните съдове и увеличават риска от хипертония.

Снимка: iStock

Изследването не установява ясна причинно-следствена връзка между барбекюто и високото кръвно налягане, но специалистите са категорични, че хората трябва да се замислят два пъти, преди да консумират месото печено, като препоръчват да се яде варено или алангле.

Проучването е обхванало над 100 000 души за 12-годишен период, през който над 37 000 от тях развили хипертония, свързана с начина на хранене и яденето на печено месо. 

Рискът бил 17% по-висок, ако ядат печено говеждо, пилешко или риба повече от 15 пъти в месеца, в сравнение с тези, които ядат скара по-малко от 4 пъти месечно.