Вероятно всеки е чувал за многобройните здравословни ползи от рибеното масло и омега-3 ненаситени мастни киселини. Написаното за тях никога не е достатъчно, тъй като те са едни от най-важните градивни елементи за здравето и често липсват в диетата на съвременния човек.

Какво представляват омега-3 мастните киселини? 

След като ви запознахме с първа и втора част от съветите на фитнес инструктора Станимир Михов, продължаваме да представяме здравословните ползи от приема на омега-3 мастни киселини и рибено масло.

11. Предпазва костите

Рибеното масло има много предимства и едно от тях засяга костите. Скелетът на човека с възрастта губи своята гъвкавост и костите стават по-трошливи. Редовният прием на рибено масло може да помогне на костите да запазят голяма част от своята еластичност и така да намали риска от фрактури.

Какво количество омега-3 мастни киселини ни е необходимо?

Дневна доза и прием за омега-3 и рибено масло - трудно е да се даде точна стойност за прием, тъй като тя ще зависи от голям брой индивидуални фактори. Най-разпространеното мнение е, че допустимата дневна доза за прием на Омега-3 е около 3 грама (3000 мг.), а приемливата дневна доза е 1,6 гр. за мъже и 1,1 гр. за жени. За деца препоръчителният прием е 0,5 – 0,6 гр. дневно. Присъствието на риба 2-3 пъти седмично в менюто ви е добър вариант и  ще ви осигури препоръчителната доза Омега-3 на вас и цялото семейство.

Храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини

Ето няколко примера за храни, богати на омега-3:

- Сьомга: 4 023 мг. на порция (EPA и DHA)

- Черен дроб от треска: 2,664 мг. на порция (EPA и DHA)

- Сардини: 2,205 мг. на порция (EPA и DHA)

- Ленени семена: 2,338 мг. на порция (ALA)

- Чия: 4,915 мг. на порция (ALA)

- Орехи: 2,542 мг. на порция (ALA)

Алфа-линоленична киселина (АЛК/ALA): ALA се намира в зелени листни зеленчуци, ленени семена, семена от чиа и рапично масло, орехови и соеви масла. АЛА е известна като късо-верижна омега-3, което означава, че тялото ви трябва да я превърне в по-използваема форма на EPA и DHA, за да я синтезира.

Ейкозапентанова киселина (ЕПК/EPA): ЕРА е мастна киселина, намираща се в мазни риби, водорасли и крилско масло. Тялото е в състояние да синтезира тази молекула в нейната оригинална форма. Това, заедно с DHA, са омега-3, от които организмът се нуждае във високи количества, за да постигне ползите, които те предлагат.

Докозахексанова киселина (ДХК/DHA): DHA е мастна киселина, важна за нормалната мозъчна функция, включително растежа и развитието на мозъка за кърмачета. Това е основна структурна мазнина, съставляваща 97 процента от омега-3 в мозъка и 93 процента от омега-3 в ретината на очите. Също така е ключов компонент на сърцето. DHA също се среща в мазните риби, водорасли и крилското масло.

Заключение

Омега-3 мастни киселини са невероятно важни. Изглежда, че ако не сте ги превърнали във важна част от храненето си, имате основание бързо да го направите. Ако не ядете риба или морски дарове често, тогава трябва сериозно да обмислите приемането на хранителни добавки, богати на омега-3. Това е невероятно прост, но много ефективен начин за подобряване на физическото и психическото здраве и може да намали риска от редица заболявания. Както винаги, нашата задача е да се погрижим за здравето по възможно най-естествения начин и да го направим ефективно и дългосрочно. Няма нищо по-важно от това да сме здрави, за да може да правим нещата, които обичаме.